Γερμανός καλλιτέχνης αρνείται το βραβείο αφού η ΑΙ εικόνα του κερδίζει σημαντικό βραβείο φωτογραφίας

1 έτος πριν
camera

Μια διαμάχη απασχολεί τον κόσμο της φωτογραφίας, καθώς μια εικόνα που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο σε έναν διάσημο διαγωνισμό. H εικόνα με τίτλο The Electrician του Boris Eldagsen πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Creative στα Sony World Photography Awards του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας, παρά το γεγονός ότι η λήψη της δεν έγινε ποτέ από φωτογραφική μηχανή. Ο Eldagsen αρνήθηκε στη συνέχεια το βραβείο, λέγοντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φωτογραφία. Έκανα αίτηση για να μάθω αν οι διαγωνισμοί είναι προετοιμασμένοι για τη συμμετοχή εικόνων τεχνητής νοημοσύνης. Δεν είναι».

Η εικόνα του Eldagsen είναι μέρος μιας σειράς με τίτλο PSEUDOMNESIA: Fake Memories, που έχει σχεδιαστεί για να θυμίζει ένα φωτογραφικό στυλ της δεκαετίας του 1940. Ωστόσο, στην πραγματικότητα πρόκειται για «ψεύτικες αναμνήσεις ενός παρελθόντος, που δεν υπήρξε ποτέ και που κανείς δεν φωτογράφισε. Οι εικόνες δημιουργήθηκαν αρχικά από την περιγραφή ενός χρήστη και στη συνέχεια επανεπεξεργάστηκαν έως και 40 φορές μέσω υπηρεσιών δημιουργικών εικόνων τεχνητής νοημοσύνης όπως το Dall-E, συνδυάζοντας τεχνικές "inpainting", "outpainting" και "prompt whispering"».

Σε ένα blog, ο Eldagsen εξήγησε ότι χρησιμοποίησε την εμπειρία του ως φωτογράφος για να δημιουργήσει τη βραβευμένη εικόνα, ενεργώντας ως σκηνοθέτης της διαδικασίας με τις γεννήτριες AI ως "συνδημιουργούς". Αν και το έργο είναι εμπνευσμένο από τη φωτογραφία, δήλωσε ότι το νόημα της υποβολής είναι ότι δεν είναι φωτογραφία. «Συμμετέχοντας σε ανοιχτές προσκλήσεις, θέλω να επιταχύνω τη διαδικασία ώστε οι διοργανωτές των βραβείων να συνειδητοποιήσουν αυτή τη διαφορά και να δημιουργήσουν ξεχωριστούς διαγωνισμούς για εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε.

Ο Eldagsen στη συνέχεια αρνήθηκε το βραβείο. «Σας ευχαριστώ που επιλέξατε την εικόνα μου και κάνατε αυτή τη στιγμή ιστορική, καθώς είναι η πρώτη εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη και κερδίζει σε διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας υψηλού κύρους», έγραψε. «Πόσοι από εσάς γνωρίζατε ή υποψιαζόσασταν ότι είχε δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη; Κάτι σε αυτό δεν μου φαίνεται σωστό, έτσι δεν είναι; Οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης και η φωτογραφία δεν θα έπρεπε να ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε ένα τέτοιο βραβείο. Είναι διαφορετικές οντότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι φωτογραφία. Ως εκ τούτου, δεν θα αποδεχθώ το βραβείο».

Λίγο αργότερα, η φωτογραφία αφαιρέθηκε από την έκθεση και τον ιστότοπο του διαγωνισμού και οι διοργανωτές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το θέμα. Ο Eldagsen μάλιστα ταξίδεψε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει την τελετή και ανέβηκε μάλιστα στη σκηνή (απρόσκλητος) για να διαβάσει αυτοπροσώπως μια δήλωση. 

Δεν είναι σαφές αν οι διοργανωτές γνώριζαν ότι το έργο ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης ή όχι με τον Eldagsen να αναφέρει ότι είχε ενημερώσει σχετικά. Η τέχνη που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη έχει εισέλθει στην καθημερινότητά μας τον τελευταίο χρόνο, με την τεχνητή νοημοσύνη να κερδίζει τους τελευταίους μήνες τόσο σε διαγωνισμούς φωτογραφίας όσο και σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Το έργο του Eldagsen είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της, ιδίως όταν εισβάλλει στα παραδοσιακά μέσα.