Χειρόγραφη διαφήμιση του Apple-1 από τον Steve Jobs πωλείται για περισσότερα από 175.000 δολάρια

7 μήνες πριν
Steve Jobs

Τα αναμνηστικά της APPLE, ειδικά εκείνα που είναι παλιά και σπάνια, συχνά πωλούνται σε υψηλές τιμές σε δημοπρασίες ανά τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή η APPLE είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και δημοφιλείς εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο και τα προϊόντα της είναι περιζήτητα από τους συλλέκτες.

Σε ένα πρόσφατο παράδειγμα, ένα χειρόγραφο σχέδιο διαφήμισης για τον υπολογιστή APPLE Computer-1, το οποίο είχε γράψει ο Steve Jobs, δημοπρατήθηκε στο RR Auctions στη Βοστώνη έναντι 175.759 δολαρίων. Η τιμή αυτή είναι έξι φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τιμή.

Η διαφήμιση στο χειρόγραφο είναι απλή, και περιλαμβάνει αρχικά τις τεχνικές προδιαγραφές του πρώτου επιτραπέζιου υπολογιστή της APPLE. Περιλαμβάνει επίσης την υπογραφή του Jobs, τη διεύθυνση του σπιτιού των γονιών του και τον αριθμό τηλεφώνου του. Δόθηκε στον αποστολέα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο γκαράζ του Jobs το 1976 και πιστεύεται ότι είναι το αρχικό σχέδιο διαφήμισης για το Apple-1, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στο τεύχος Ιουλίου 1976 του περιοδικού Interface Magazine.

Η διαφήμιση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της APPLE και η υψηλή τιμή της αντικατοπτρίζει την αξία που δίνουν οι συλλέκτες σε αντικείμενα που σχετίζονται με την εταιρεία και τον συνιδρυτή της. Στις μέρες μας, εντύπωση προκαλούν οι υψηλές τιμές σε αντίστοιχες δημοπρασίες με τις οποίες πωλούνται σφραγισμένα iPhone πρώτης γενιάς, με το συγκεκριμένο gadget να αποτελεί ένα από τα πιο hot στο χώρο των συλλεκτών. 

Επιπλέον η απλότητα της διαφήμισης είναι αξιοσημείωτη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις οκτώ χρόνια αργότερα η APPLE θα εξέπεμπε την εμβληματική διαφήμιση του “1984” για το APPLE Macintosh. Αυτή η διαφήμιση, που δημιουργήθηκε από τη διαφημιστική εταιρεία Chiat/Day και είχε σκηνοθέτη τον Ridley Scott (Blade Runner, Alien) θεωρείται μία από τις διαφημίσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή όλων των εποχών.

Η διαφήμιση για τον APPLE Computer-1 είναι μια υπενθύμιση του ταπεινού ξεκινήματος της APPLE και της εφευρετικότητας του Steve Jobs.