Η αστυνομία της Νέας Υόρκης καλεί τους πολίτες να αγοράσουν AirTags για να καταπολεμήσουν την αύξηση στις κλοπές αυτοκινήτων

11 μήνες πριν
NYPD AirTags

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) παρήγαγε πρόσφατα ένα βίντεο που ενθαρρύνει τους πολίτες να τοποθετήσουν ένα AirTag στο αυτοκίνητό τους για να βοηθήσουν στην εύρεσή του σε περίπτωση κλοπής. Σε συνδυασμό με αυτή την ανακοίνωση, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Eric Adams δήλωσε ότι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός δώρισε 500 AirTags για να τα μοιράσει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης. Άμεσα σχετιζόμενο με την είδηση είναι το γεγονός της κοινής ανακοίνωσης APPLE και GOOGLE σχετικά με ένα βιομηχανικό πρότυπο που συνέταξαν από κοινού για να παρέχουν συνεπή συμπεριφορά ειδοποίησης παρουσίας για συσκευές εντοπισμού που κατασκευάζονται από οποιαδήποτε εταιρεία.

Οι δύο αυτές ιστορίες αντιπροσωπεύουν την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των δύσκολα ανιχνεύσιμων συσκευών εντοπισμού. Από τη μία πλευρά, ένας τέτοιος tracker όπως το AirTag αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που επιτρέπει την ανάκτηση κλεμμένων αντικειμένων. Από την άλλη πλευρά, είναι η ευκολότερη μέθοδος στην ανθρώπινη ιστορία για τον κρυφό εντοπισμό της θέσης κάποιου με ακρίβεια λεπτού. Κάθε συσκευή που απλοποιεί την εύρεση των δικών σου πραγμάτων θα έχει πάντα ως αποτέλεσμα τη μείωση της ιδιωτικής ζωής άλλων ανθρώπων και την αύξηση τυχόν κινδύνων.

Οι κλοπές αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατά πολύ στις περισσότερες αμερικανικές πόλεις εξαιτίας ενός ελαττώματος που είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μοντέλα των Kia και Hyundai του ομίλου Hyundai Motor Group και το οποίο έγινε γνωστό στα μέσα του 2022. Αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό για το λόγο που η αστυνομία της Νέας Υόρκης ξαφνικά προωθεί το AirTag. Ωστόσο, αν αυτή η αύξηση των κλοπών θα μπορούσε να αποδοθεί στο οργανωμένο έγκλημα, τα AirTags πιθανότατα δεν θα βοηθούσαν, καθώς οι επαγγελματίες κλέφτες γνωρίζουν να αναζητούν και να βρίσκουν τυχόν trackers εντός του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια είτε τους καταστρέφουν είτε τους πετούν.

Ακόμα κι έτσι, η APPLE σχεδίασε το AirTag για να βοηθάει τους χρήστες να βρουν τα χαμένα τους αντικείμενα και όχι για να βοηθάει στην ανάκτησή τους όταν έχει προηγηθεί κλοπή, οπότε στο μήνυμα της NYPD παραμένουν σημαντικοί περιορισμοί. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να μοιραστείς τη ζωντανή τοποθεσία του αντικειμένου με άλλους και αν πολλά άτομα χρησιμοποιούν το ίδιο αυτοκίνητο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ένα μόνο AirTag επιτρέπει μόνο στις εφαρμογές Find My του σχετιζόμενου ιδιοκτήτη να παρέχουν πληροφορίες τοποθεσίας.

Σε μια αναγνώριση ότι η τεχνολογία εντοπισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση, η APPLE και η GOOGLE δημοσίευσαν ένα προσχέδιο μιας προτεινόμενης βιομηχανικής προδιαγραφής μέσω της καλά αποδεκτής διαδικασίας Internet Engineering Task Force (IETF). Η προδιαγραφή ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή στοιχείων κατά της παρακολούθησης από την APPLE στο δίκτυο Find My. Το σημαντικότερο κενό σε αυτές τις προστασίες πλήττει τους χρήστες που δεν είναι χρήστες της APPLE.

Η πρόταση των APPLE/GOOGLE στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτής της έλλειψης ευρεσιμότητας. Στόχος της είναι να καταστήσει όλες τις πλατφόρμες και τις συσκευές εντοπισμού συμβατές μεταξύ τους για να γίνεται πιο εύκολη η ανακάλυψη του αντικειμένου. Εφόσον εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος γύρω σου φέρει ένα android smartphone ή ένα iPhone, όλες οι συσκευές εντοπισμού θα πρέπει να παράγουν ειδοποιήσεις σχετικά με την παρουσία τους και να σου επιτρέπουν να αναλάβεις δράση.