Η FLOW COMPUTING υπόσχεται επανάσταση στο computing με εκατονταπλασιασμό των επιδόσεων

2 μήνες πριν
FLOW COMPUTING

Η FLOW COMPUTING, μια φινλανδική εταιρεία που προέκυψε από το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT, ισχυρίζεται ότι μπορεί να επιτύχει εντυπωσιακά άλματα στις επιδόσεις των επεξεργαστών με τη χρήση μιας καινοτόμου τεχνολογίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μεταφορά μέρους του υπολογιστικού φορτίου σε μια ειδική, παράλληλη επεξεργαστική μονάδα (PPU), εντός ή εκτός του chip, μπορεί να εκατονταπλασιάσει τις επιδόσεις οποιασδήποτε CPU. Επιπλέον, η FLOW COMPUTING ισχυρίζεται ότι μπορεί να διπλασιάσει τις επιδόσεις οποιουδήποτε υπολογιστικού κώδικα, χωρίς καν την ανάγκη βελτιστοποίησης από τους προγραμματιστές.

Η PPU, σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορούσε να ενσωματωθεί ακόμη και σε smartphones και smartwatches, βελτιώνοντας σημαντικά τις επιδόσεις και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ωστόσο, η FLOW COMPUTING δεν έχει ακόμη κατασκευάσει κάποιο chip και δεν σκοπεύει απαραίτητα να το πράξει. Αντ' αυτού, η εταιρεία στοχεύει να συνάψει συμφωνίες με μεγάλους κατασκευαστές επεξεργαστών, όπως η AMD, η APPLE, η Intel, η Nvidia και η Qualcomm, για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας της στα προϊόντα τους.

Μέχρι στιγμής, η FLOW COMPUTING έχει επιδείξει τις δυνατότητες της τεχνολογίας της μέσω προσομοιώσεων και ενός πίνακα FPGA, ενώ εργάζεται πάνω στο σχεδιασμό ενός πυρήνα PPU και ενός compiler που θα μπορεί να εκμισθώνει σε άλλες εταιρείες. Η εταιρεία προσομοιώνει τρεις διαφορετικές διατάξεις PPU: μια 16 πυρήνων για smartwatches, μια 64 πυρήνων για κινητά και μια 256 πυρήνων για υπολογιστές υψηλών επιδόσεων.

Παρά τους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς, είναι δύσκολο να κριθεί με βεβαιότητα εάν οι τεχνικές της FLOW COMPUTING μπορούν πράγματι να επιφέρουν επανάσταση στην υπολογιστική. Η εταιρεία έχει δημοσιεύσει μια εκτενή Λευκή Βίβλο και μια σελίδα συχνών ερωτήσεων (FAQ), προσκαλώντας το κοινό να εξετάσει και να αξιολογήσει τις πληροφορίες αυτές.

Εάν πάντως η τεχνολογία PPU της FLOW COMPUTING αποδειχθεί επιτυχής, θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον κόσμο της υπολογιστικής, προσφέροντας πρωτοφανή άλματα στην απόδοση των επεξεργαστών και επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εφαρμογών. Ωστόσο, η εταιρεία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προτού αποδείξει την εγκυρότητα των ισχυρισμών της και εξασφαλίσει την υποστήριξη των μεγάλων παικτών της βιομηχανίας.