Η Μάντσεστερ Σίτι ετοιμάζεται να λανσάρει… έξυπνο κασκόλ!

1 έτος πριν
έξυπνο κασκόλ

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές αναμνήσεις των φίλων του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ -έστω των λίγο μεγαλύτερων σε ηλικία- είναι η αγορά κασκόλ από πλανόδιο πωλητή έξω από το γήπεδο λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας. Όσο εσύ αναπολείς με νοσταλγία το παρελθόν όμως, στη Μάντσεστερ Σίτι ζουν στο μέλλον. Η πρωταθλήτρια Αγγλίας αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται μπροστά από την εποχή της, όχι τόσο εντός (καλά, αυτό δεν το αμφισβητεί εύκολα κάποιος) όσο εκτός γηπέδου, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη CISCO για τη δημιουργία ενός «συνδεδεμένου κασκόλ».

Τι ακριβώς θα προσφέρει αυτό το έξυπνο κασκόλ; Κατ’ αρχάς, θα έρχεται εφοδιασμένο με βιοαισθητήρα ο οποίος θα επιτρέπει σε όποιον διαβάζει τα δεδομένα του να καταλάβει καλύτερα τα συναισθήματα εκείνου που το κρατά ή το φορά. Συγκεκριμένα, το κασκόλ θα φέρει ένα σετ αισθητήρων EmotiBit που αποτελείται από αισθητήρες PPG, θερμοκρασίας, ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας και επιταχυνσιόμετρο (τίποτα διαφορετικό δηλαδή από ό,τι θα έβρισκες σε ένα smartwatch).

Ο «χρήστης» το μόνο που θα πρέπει να κάνει, θα είναι να φέρει το κασκόλ σε επαφή με το πίσω μέρος του λαιμού του (τον σβέρκο δηλαδή). Στη συνέχεια, όλοι οι προαναφερθέντες αισθητήρες θα είναι σε θέση να αντιληφθούν και την παραμικρή αλλαγή στα επίπεδα του ιδρώτα στο δέρμα και να προσδιορίσουν τα επίπεδα άγχους και κατ’ επέκταση την ψυχολογική κατάσταση του «χρήστη». Με τον τρόπο αυτό, στη Μάντσεστερ Σίτι θέλουν να καταλάβουν πώς αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των φιλάθλων (της) έναν αγώνα και πώς αντιδρά στην κάθε φάση. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δε χρειάζεται ένα συνδεδεμένο κασκόλ για να εξηγήσει τα συναισθήματα του κοινού σε ένα γκολ ή μία σπουδαία χαμένη ευκαιρία (π.χ. πέναλτι) αλλά είμαστε σίγουροι πως στους «πολίτες» όλο και κάτι θα ξέρουν.

Επί του παρόντος το περί ου ο λόγος κασκόλ δε διατίθεται εμπορικά αλλά έχει δοθεί σε επιλεγμένους φιλάθλους οι οποίοι και το δοκιμάζουν. Περισσότερα… σύντομα!