Η μεγαλύτερη σφαιρική κατασκευή στον κόσμο είναι μια νέα τουριστική ατραξιόν του Λας Βέγκας

9 μήνες πριν
sphere

Το Λας Βέγκας διαθέτει ένα νέο αξιοθέατο που ισχυρίζεται ότι είναι η μεγαλύτερη σφαιρική κατασκευή στον κόσμο και ο πιο προηγμένος χώρος ψυχαγωγίας που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Το MSG Sphere, ένας τεράστιος μαύρος θόλος που λάμπει με φώτα LED τη νύχτα, πρόκειται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο με μια σειρά συναυλιών των U2. Η πρόσφατη μάλιστα δοκιμαστική του ενεργοποίηση, δημιούργησε τεράστιο ενθουσιασμό, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι το λιγότερο εντυπωσιακό.

Το MSG Sphere είναι ένα project ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Madison Square Garden Company, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της αρκετούς εμβληματικούς χώρους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Sphere έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ζωντανή μουσική, κινηματογραφικές και αθλητικές εκδηλώσεις με χωρητικότητα σχεδόν 18.000 ατόμων. Συνδέεται με το συγκρότημα θέρετρων Venetian με πεζόδρομο και θα αποτελέσει επίσης μέρος της πίστας δρόμου του Grand Prix της Formula 1 του Λας Βέγκας τον Νοέμβριο.

Το κύριο χαρακτηριστικό του Sphere είναι η σφαιρική LED οθόνη 16K, η οποία καλύπτει περίπου 150.000 τετραγωνικά μέτρα και μπορεί να προβάλλει εντυπωσιακά οπτικά και καθηλωτικά εφέ. Η οθόνη λέγεται ότι είναι η υψηλότερης ανάλυσης και η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο. Μπορεί επίσης να προβάλλει κοντινά πλάνα των καλλιτεχνών ή να ενισχύσει την εμπειρία της συναυλίας με animation.

Το Sphere διαθέτει επίσης ένα υπερσύγχρονο ηχοσύστημα, με περισσότερα από 160.000 ηχεία κατανεμημένα σε όλο το χώρο. Το ηχοσύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία διαμόρφωσης δέσμης, η οποία επιτρέπει την κατεύθυνση του ήχου σε συγκεκριμένες θέσεις και τη δημιουργία ομοιόμορφης ποιότητας ήχου για κάθε θέση. Το ηχοσύστημα μπορεί επίσης να παράγει infrasound, ή δονήσεις χαμηλής συχνότητας που μπορούν να γίνουν αισθητές από το κοινό.

Το εξωτερικό του MSG Sphere καλύπτεται επίσης με 1,2 εκατομμύρια LED pixles που μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να προβάλλουν διαφορετικές εικόνες και μοτίβα. Το εξωτερικό φωτίστηκε πλήρως για πρώτη φορά στις 4 Ιουλίου για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Το εξωτερικό του Sphere θα φωτίζεται κάθε μέρα και νύχτα με εποχιακά ή θεματικά animation. 

Η πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Sphere θα είναι το "U2:UV Achtung Baby Live at Sphere", μια σειρά 25 συναυλιών βασισμένη στο άλμπουμ "Achtung Baby" του 1991 των U2. Οι συναυλίες θα διαρκέσουν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνουν ειδικά εφέ και οπτικά εφέ που δημιουργήθηκαν για το Sphere. Επιπλέον το Sphere θα φιλοξενήσει αποκλειστικές προβολές της ταινίας "Postcard From Earth" του Darren Aronofsky, η οποία θα αναδείξει την ομορφιά και την ποικιλομορφία του πλανήτη στη γιγαντοοθόνη.

Οι δημιουργοί του The Sphere δηλώνουν ότι ο χώρος δεν είναι απλώς μια αθλητική αρένα, αλλά ένας τόπος τέχνης και καθηλωτικών εμπειριών, αναφέροντας ότι θα προσφέρει έναν νέο τρόπο να βιώνει κανείς ζωντανές εκδηλώσεις, προσελκύοντας κορυφαίους καλλιτέχνες και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Το Sphere αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους, καθώς το Λας Βέγκας συνεχίζει να επαναπροσδιορίζεται ως προορισμός ψυχαγωγίας και καινοτομίας. Αποτελεί επίσης μέρος ενός ευρύτερου οράματος της Madison Square Garden Company για τη δημιουργία παρόμοιων χώρων σε άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Άμπου Ντάμπι. Η εταιρεία λέει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο σφαιρών που θα μπορεί να συνδέει κοινό και καλλιτέχνες σε όλες τις ηπείρους και τους πολιτισμούς.