Η NASA μετέδωσε στη Γη ένα βίντεο μιας γάτας με το όνομα Taters από το βαθύ διάστημα

3 μήνες πριν
NASA Taters video

Σε μια επιτυχημένη επίδειξη των νέων δυνατοτήτων επικοινωνίας με λέιζερ, η NASA μετέδωσε ένα βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας από το διαστημικό σκάφος Psyche στη Γη, μια απόσταση 19 εκατομμυρίων μιλίων. Είναι η πρώτη φορά που ένα βίντεο UHD streaming έχει σταλεί από το βαθύ διάστημα μέσω λέιζερ. Τι αφορά το βίντεο που έγραψε ιστορία; Ένα κλιπ 15 δευτερολέπτων με μια πορτοκαλί γάτα που ονομάζεται Taters να κυνηγά μια κουκκίδα λέιζερ.

Το σήμα από το βίντεο, που στάλθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, έφτασε στη Γη σε 101 δευτερόλεπτα από τη θέση του Psyche εκείνη τη στιγμή, η οποία ήταν περίπου 80 φορές μακρύτερη από την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης. Ανέβηκε πριν από την εκτόξευση της αποστολής και στάλθηκε πίσω στη Γη από έναν πομποδέκτη λέιζερ πτήσης στο Psyche με ρυθμό 267Mbps. Το Psyche της NASA αποτελεί μια αποστολή για τη μελέτη ενός μοναδικού αστεροειδούς πλούσιου σε μέταλλα, που ονομάζεται επίσης Psyche και βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία. Το διαστημικό σκάφος πρόκειται να εξερευνήσει αυτόν τον αστεροειδή, ο οποίος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να είναι ο μερικός πυρήνας ενός πλανητοειδούς, ενός δομικού στοιχείου ενός πρώιμου πλανήτη.

Το διαστημικό σκάφος Psyche εκτοξεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023 και αναμένεται να ξεκινήσει την εξερεύνηση του αστεροειδούς μέχρι τον Αύγουστο του 2029. Στόχος της αποστολής είναι η κατανόηση ενός ανεξερεύνητου μέχρι σήμερα δομικού στοιχείου του σχηματισμού των πλανητών: των πυρήνων σιδήρου. Θα προσφέρει επίσης ένα μοναδικό παράθυρο στη βίαιη ιστορία των συγκρούσεων και της συσσώρευσης που δημιούργησε τους γήινους πλανήτες.

Στο Psyche είναι προσαρτημένο το Deep Space Optical Communications (DSOC), ένα πείραμα της NASA που θα δοκιμάσει οπτικές επικοινωνίες ή επικοινωνίες με λέιζερ πέρα από τη Σελήνη.
"Παρά τη μετάδοση από απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ήταν σε θέση να στείλει το βίντεο πιο γρήγορα από τις περισσότερες ευρυζωνικές συνδέσεις στο διαδίκτυο", δήλωσε ο Ryan Rogalin, επικεφαλής των ηλεκτρονικών του δέκτη για το έργο στο Jet Propulsion Lab της NASA. "Στην πραγματικότητα, αφού λάβαμε το βίντεο στο Palomar, το στείλαμε στο JPL μέσω του διαδικτύου, και αυτή η σύνδεση ήταν πιο αργή από το σήμα που ερχόταν από το βαθύ διάστημα".