Η ψεύτικη μπάντα The Velvet Sundown συγκεντρώνει χιλιάδες ακροατές με μουσική δημιουργημένη από τεχνητή νοημοσύνη

4 ώρες πριν
Το DEEZER γίνεται η πρώτη πλατφόρμα που επισημαίνει τραγούδια δημιουργημένα με AI ενώ 20.000 κομμάτια ανεβαίνουν καθημερινά

Πάνω από 20.000 τραγούδια δημιουργημένα με τεχνητή νοημοσύνη κατακλύζουν καθημερινά την streaming πλατφόρμα μουσικής DEEZER, ενώ η indie rock μπάντα The Velvet Sundown έχει συγκεντρώσει 474.341 μηνιαίους ακροατές στο SPOTIFY σε λιγότερο από έναν μήνα. Το κορυφαίο τραγούδι του συγκροτήματος, "Dust on the Wind", που ηχεί παρόμοια με το hit των Kansas του 1977 "Dust in the Wind", έχει αναπαραχθεί πάνω από 380.000 φορές από την κυκλοφορία του στις 20 Ιουνίου.

Χρήστες του REDDIT εντόπισαν πρώτοι τα ύποπτα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το συγκρότημα δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη. Η φωτογραφία προφίλ φαίνεται να έχει δημιουργηθεί από AI, ενώ ο λογαριασμός στο INSTAGRAM είναι γεμάτος εικόνες μελών της μπάντας που φαίνονται τουλάχιστον περίεργες. Επιπλέον, το βιογραφικό περιλαμβάνει υποτιθέμενο απόσπασμα από το περιοδικό Billboard που λέει ότι η μουσική τους ακούγεται σαν "μια ανάμνηση για κάτι που δεν έζησες ποτέ, και με κάποιο τρόπο το κάνει να νιώθει πραγματικό"- απόσπασμα που φαίνεται να μην έχει δημοσιευτεί ποτέ στο δημοφιλές περιοδικό.

Δεν υπάρχει επίσης διαδικτυακό ίχνος των μελών της μπάντας που αναφέρονται στο βιογραφικό του SPOTIFY: Αυτοί είναι "ο τραγουδιστής και μάγος του mellotron, Gabe Farrow, ο κιθαρίστας Lennie West, ο μπασίστας-αλχημιστής synth Milo Rains και ο ελεύθερος κρουστός Orion 'Rio' Del Mar".

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει τίποτα στη σελίδα των The Velvet Sundown στο SPOTIFY που να επιβεβαιώνει ότι η μπάντα δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη. Τα τραγούδια εμφανίστηκαν ακόμη και σε playlists "Discover Weekly" ορισμένων χρηστών του REDDIT, μια λειτουργία που προτείνει νέα τραγούδια.

Η μουσική των The Velvet Sundown είναι διαθέσιμη επίσης στις υπηρεσίες APPLE MUSIC και AMAZON MUSIC. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το DEEZER έγινε η πρώτη υπηρεσία streaming μουσικής που άρχισε να επισημαίνει περιεχόμενο δημιουργημένο με AI.

Ο αλγόριθμος της πλατφόρμας μπορεί να αναγνωρίσει τεχνητά δημιουργημένα τραγούδια που έχουν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας αρκετά δημοφιλή γεννητικά μοντέλα AI, συμπεριλαμβανομένων των SUNO και UDIO, που μετατρέπουν βασικές κειμενικές εντολές σε "μουσική".

Τον Απρίλιο, ο ήχος που δημιουργήθηκε από bots αποτελούσε το 18% του "συνολικού αναρτημένου περιεχομένου" - σχεδόν διπλάσιο από το 10% που η εταιρεία είχε μοιραστεί τον Ιανουάριο.

Άλλη δημοφιλής μπάντα δημιουργημένη με AI είναι οι The Devil Inside, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο επεισόδιο του Last Week Tonight του John Oliver με τίτλο "AI Slop". Το κορυφαίο τραγούδι των The Devil Inside, "Bones in the River", έχει συγκεντρώσει 1,6 εκατομμύρια ακροάσεις στο SPOTIFY από την κυκλοφορία του στις 16 Μαΐου.

Ενδιαφέρον είναι ότι το τραγούδι δεν έχει δημιουργό στην καρτέλα "View credits" της πλατφόρμας. Ωστόσο, στο DEEZER το ίδιο τραγούδι έχει σημείωση ότι έχει δημιουργηθεί  με AI και αποδίδεται στον László Tamási, Ούγγρο μουσικό γνωστό ως ντράμερ των Honky Crew, ένα electro-swing συγκρότημα.

Το DEEZER αποτελεί εξαίρεση στην επιθετική του στάση απέναντι στη μουσική που έχει δημιουργηθεί με AI. Το SPOTIFY δεν έχει λανσάρει ακόμη κανένα αντίστοιχο εργαλείο ανίχνευσης και δεν έχει κάνει προσπάθειες να επισημάνει τέτοιο περιεχόμενο, τουλάχιστον όχι δημόσια. Άλλες πλατφόρμες streaming μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των APPLE MUSIC, AMAZON MUSIC και TIDAL, έχουν παραμείνει σχεδόν σιωπηλές στο θέμα.

Ο CEO του DEEZER, Alexis Lanternier, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: "Η AI δεν είναι εγγενώς καλή ή κακή, αλλά πιστεύουμε ότι μια υπεύθυνη και διαφανής προσέγγιση είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους χρήστες μας και τη μουσική βιομηχανία. Είμαστε επίσης σαφείς στη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών σε μια εποχή όπου το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας τίθεται υπό αμφισβήτηση υπέρ της εκπαίδευσης μοντέλων AI".

Πέρυσι, ομάδα αμερικανικών δισκογραφικών εταιρειών μήνυσε τις SUNO και UDIO, ισχυριζόμενη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε "τεράστια κλίμακα". Ωστόσο, οι δύο εταιρείες ισχυρίζονται ότι η εκπαίδευση των μοντέλων τους σε μουσική με πνευματικά δικαιώματα εμπίπτει στη "δίκαιη χρήση", κοινή άμυνα από εταιρείες AI.

Την επόμενη φορά που φορώντας τα ακουστικά σου ανακαλύψεις ένα νέο συγκρότημα στριμάροντας, αναρωτήσου: Μήπως είναι AI;