Αρχαία υπόγεια υδραγωγεία, ηλικίας έως και 3.000 ετών, ανακαλύπτονται εκ νέου χάρη στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και εικόνων από κατασκοπευτικούς δορυφόρους της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων συστημάτων ύδρευσης, γνωστών ως "qanats", που επέτρεψαν στους ανθρώπους να επιβιώσουν σε άνυδρες περιοχές.
Ο Hector Orengo από το Καταλανικό Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας στην Ισπανία δηλώνει στο AP: "Αυτά τα συστήματα ήταν εξαιρετικά καινοτόμα. Επέτρεψαν στους ανθρώπους να ζήσουν σε περιοχές όπου προηγουμένως θα ήταν αδιανόητο." Τα qanats, που εκτείνονται σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αποτελούνται από δεκάδες χιλιόμετρα καναλιών και κατακόρυφων φρεατίων που χρησιμοποιούνταν για συντήρηση και ροή αέρα.
Η ερευνητική ομάδα του Orengo εκπαίδευσε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης να αναλύει ασπρόμαυρες δορυφορικές εικόνες, αναζητώντας γραμμές οπών που αντιπροσωπεύουν τα ανοίγματα των κατακόρυφων φρεατίων πρόσβασης στα υπόγεια υδραγωγεία. Οι εικόνες προέρχονται από αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους που λειτούργησαν μεταξύ 1959 και 1986. Για να βελτιώσουν την απόδοση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές δημιούργησαν επιπλέον τεχνητές εικόνες των υπόγειων υδραγωγείων.
Η αποτελεσματικότητα του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε σε δορυφορικές εικόνες από περιοχές γνωστές για την ύπαρξη qanats: την περιοχή Maiwand του Αφγανιστάν, την πεδιάδα Gorgan του Ιράν και την πόλη Rissani στο ανατολικό Μαρόκο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, με πάνω από 88% των προβλέψεων της τεχνητής νοημοσύνης για τις τοποθεσίες των qanats να αποδεικνύονται σωστές. Επιπλέον, το μοντέλο εντόπισε σωστά περισσότερο από το 62% όλων των υπόγειων υδραγωγείων στην περιοχή.
Η Mehrnoush Soroush από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο επαίνεσε την έρευνα για την επίδειξη της τεχνικής τεχνητής νοημοσύνης σε ευρεία κλίμακα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν είναι σαφές εάν αυτή η προσέγγιση μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια υπόγεια υδραγωγεία σε πιο σύνθετα τοπία πέρα από τις ερημικές περιοχές. Η Soroush τονίζει ότι η μέθοδος δεν χρειάζεται να είναι 100% ακριβής για να θεωρηθεί επιτυχής: "Εφόσον μπορούμε να εξετάσουμε μια πολύ μεγάλη περιοχή και να εντοπίσουμε σημεία που θέλουμε να μελετήσουμε πιο προσεκτικά, έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο," δηλώνει.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αρχαιολογία ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση των αρχαίων πολιτισμών και των τεχνικών επιβίωσής τους. Τα qanats αποτελούν μαρτυρία της ανθρώπινης εφευρετικότητας, επιτρέποντας την άνθηση ζωής και γεωργίας σε περιοχές που διαφορετικά θα ήταν ακατοίκητες. Η ανακάλυψη και χαρτογράφηση αυτών των αρχαίων συστημάτων ύδρευσης μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε σύγχρονες άνυδρες περιοχές.