Η TRANSASTRA θέλει να καθαρίσει το διάστημα… σκουπίζοντας!

8 μήνες πριν
TRANSASTRA logo

Μία αν μη τι άλλο πρωτότυπη λύση βρήκε η TRANSASTRA για τον καθαρισμό του διαστήματος από τα γήινης προέλευσης απορρίμματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Το αμερικανικό startup προσανατολίζεται να εκτοξεύσει μία συσκευή που θα μοιάζει με γιγαντιαία τσάντα και θα φουσκώνει/αναπτύσσεται μόνο όταν μπει σε τροχιά, συλλέγοντας με τον τρόπο αυτό κάθε λογής σκουπίδια που απειλούν αποστολές και δορυφόρους. Η εν λόγω εταιρεία μάλιστα υπέγραψε και συμβόλαιο με τη NASA το οποίο σε πρώτη φάση της απέφερε χρηματοδότηση ύψους $850.000 για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη. Ήταν μάλιστα το δεύτερο τέτοιο συμφωνητικό μεταξύ των δύο οργανισμών αφού προηγήθηκε ένα το 2021 για μία παρόμοια υλοποίηση η οποία ωστόσο στόχευε στη συλλογή μικρού μεγέθους αστεροειδών και βράχων.

Η μετάβαση από τους αστεροειδείς στα απορρίμματα μάλιστα φαίνεται πως έγινε εντελώς φυσικά. «Αρχικά δημιουργήσαμε ένα πρωτότυπο μίας μικρής τσάντας συλλογής, προκειμένου να αποδείξουμε ότι είναι δυνατή η εξόρυξη αστεροειδών σε χαμηλή γήινη τροχιά, χρησιμοποιώντας έναν συνθετικό αστεροειδή. Αντιληφθήκαμε όμως πως επρόκειτο για την καλύτερη δυνατή πρόταση όσον αφορά στην περισυλλογή διαστημικών απορριμμάτων», ανέφερε ο CEO της TRANSASTRA, Joel Sercel. Οι τσάντες για τις οποίες έκανε λόγο ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας έχουν χωρητικότητα 50.000 τόνων ενώ δεν απαιτούν συγκεκριμένη υποδομή για να λειτουργήσουν (δεν χρειάζεται να προσαρτηθούν κάπου, απλά να ανοίξουν ώστε να απορροφήσουν το εκάστοτε αντικείμενο και κατόπιν να κλείσουν).

Βέβαια το όλο πρότζεκτ βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα και θα χρειαστεί να περάσουν κάμποσα χρόνια μέχρι κάποια στιγμή να υλοποιηθεί πλήρως. Αν πάντως η TRANSASTRA τα καταφέρει, θα έχει επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ανθρωπότητα εκτός του πλανήτη μας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), ο αριθμός των διαστημικών απορριμμάτων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και ξεπερνούν σε πλάτος τα 10 εκατ. φτάνει και ενδεχομένως ξεπερνά τα 36.500. Αν δε, μετρήσουμε τα αντικείμενα που μπορούν να ανιχνευθούν (άρα έχουν μέγεθος 1 χιλ. τουλάχιστον), τότε μιλάμε για περισσότερα από 330 εκατ.! To 24% των αντικειμένων που έχουν καταχωρηθεί είναι δορυφόροι ενώ το 11% αφορούν απορρίμματα αποστολών από καλύμματα φακών, μέχρι δεξαμενές πυραύλων.