Ηχείο λεπτό σαν χαρτόνι γίνεται; Κι όμως, γίνεται!

2 έτη πριν
ηχείο MIT

Πώς θα σου φαινόταν το επόμενο φορητό ηχείο σου να είναι λεπτό σαν χαρτόνι, να τυλίγεται εύκολα σαν mouse mat και να σε ακολουθεί παντού, παίζοντας φυσικά τα αγαπημένα σου κομμάτια στη διαπασών; Κι όμως σε μερικά χρόνια, το κόνσεπτ που δημιούργησαν μηχανικοί του MIT και που τώρα μοιάζει να έχει βγει κατ’ ευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ενδεχομένως να διατίθεται εμπορικά!

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό ηχείο το οποίο έχει το μέγεθος μίας ανθρώπινης παλάμης, είναι λεπτό σαν χαρτί, ζυγίζει όσο ένα κέρμα και απαιτεί ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με ένα κανονικό φορητό ηχείο. Το φοβερό με δαύτο, είναι πως μπορεί να χαρίσει εκπληκτική ποιότητα ήχου, ανεξαρτήτως της επιφάνειας στην οποία βρίσκεται. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο διαθέτει και ηχομονωτικές ικανότητες (ενεργή εξουδετέρωση θορύβου) μέσω της δημιουργίας δύο ήχων ίδιου εύρους αλλά αντίθετης φάσης -με τον έναν να εξουδετερώνει τον άλλο.

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό το να μπορεί να πάρει κανείς ένα λεπτό φύλλο χαρτιού, να το συνδέσει με δύο κλιπ στη θύρα ακουστικών του υπολογιστή του και να αρχίσει να ακούει ήχους να βγαίνουν από αυτό», ανέφερε ο Vladimir Bulovic, εκ των συγγραφέων της μελέτης, διευθυντής του MIT.nano και επικεφαλής του Εργαστηρίου Οργανικών και Νανοδομημένων Ηλεκτρονικών (Organic and Nanostructured Electronics Laboratory ή ONE Lab). «Απαιτείται δε πραγματικά ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του», συνέχισε.

Τα περισσότερα λεπτά ηχεία είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν χωρίς να πρέπει να έρχονται σε επαφή με άλλα σώματα ή επιφάνειες, διότι η μεμβράνη τους θα πρέπει να ταλαντώνεται ελεύθερα προκειμένου να παράγει ήχο χωρίς παραμορφώσεις. Στην περίπτωση της δημιουργίας του MIT ωστόσο, ο σχεδιασμός του ηχείου βασίζεται σε θόλους εντός ενός λεπτού στρώματος πιεζοηλεκτρικού υλικού (ύψους 15 microns έκαστος) οι οποίοι δονούνται ανεξάρτητα χωρίς να έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια στην οποία βρίσκονται. Στις δοκιμές στις οποίες υπεβλήθη το ηχείο, ήταν σε θέση να παράγει ήχο 86 dB με τροφοδοσία μόλις 25 V στα 10 kHz.