Το ιστορικό εργαστήριο του Nikola Tesla στο Wardenclyffe κινδυνεύει μετά από καταστροφική πυρκαγιά

4 μήνες πριν
Wardenclyffe Tower

Το 2012, μια επιτυχημένη εκστρατεία crowdfunding στο Indigogo οδήγησε στην απόκτηση του χώρου του Wardenclyffe Tower στο Long Island της Νέας Υόρκης. Αυτή η τοποθεσία ήταν κάποτε η τοποθεσία ενός φιλόδοξου σχεδίου του Σέρβου εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, ο οποίος είχε ως στόχο να κατασκευάσει εκεί έναν σταθμό ασύρματης μετάδοσης. Στόχος της προσπάθειας crowdfunding ήταν να συγκεντρωθούν πρόσθετα κεφάλαια για τη δημιουργία ενός επιστημονικού κέντρου Tesla Science Center αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, με ένα μουσείο, ένα εκπαιδευτικό κέντρο και ένα πρόγραμμα τεχνολογικής καινοτομίας. Μετά από χρόνια βασικών εργασιών αποκατάστασης, η μη κερδοσκοπική ομάδα που ηγείται του έργου ξεκίνησε τελικά την κατασκευή του τον Απρίλιο. Ωστόσο, δύο μόλις ημέρες πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών ξέσπασε πυρκαγιά στον χώρο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Τη μάχη με τη φωτιά έδωσαν πάνω από 100 πυροσβέστες από 17 τοπικά τμήματα, οι οποίοι εργάστηκαν ακούραστα όλη τη νύχτα για να σβήσουν τις φλόγες. Παρά τις προσπάθειές τους, τα εναπομείναντα κάρβουνα οδήγησαν σε δύο επιπλέον εστίες. Ένας πυροσβέστης υπέστη μώλωπες στα πλευρά μετά από πτώση από σκάλα, αλλά δεν αναφέρθηκαν άλλοι τραυματισμοί ή θάνατοι. Μετά το περιστατικό, η ομάδα του Tesla Science Center (TSC) κάλεσε μηχανικούς για να αξιολογήσουν τις ζημιές και να προτείνουν επισκευές. Η αιτία της πυρκαγιάς ερευνάται ακόμη, αλλά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Sean McCarrick απέκλεισε τον εμπρησμό. Ο αρχιτέκτονας του έργου Mark Thaler δήλωσε ότι δεν υπήρχε τίποτα στο εργαστήριο που θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάφλεξη της πυρκαγιάς, αν και τα πίσω κτίρια είχαν ξύλινες σκεπές.

Το αρχικό κτίριο από τούβλα, σχεδιασμένο από τον Stanford White, παραμένει όρθιο παρά τις σημαντικές ζημιές στη δομή της οροφής, στις χαλύβδινες δοκούς, στην καμινάδα, στον τρούλο και σε ένα τμήμα ενός τοίχου. Ορισμένα στοιχεία καταστράφηκαν ανεπανόρθωτα, αλλά όλα τα μουσειακά αντικείμενα αποθηκεύτηκαν εκτός του χώρου και έτσι διατηρήθηκαν. Η κύρια ανησυχία τώρα είναι ο κορεσμός νερού στους τοίχους από τούβλα που προκλήθηκε από τις πυροσβεστικές καμινάδες, καθώς οι επικείμενες θερμοκρασίες του χειμώνα θα μπορούσαν να παγώσουν αυτή την υγρασία και να οδηγήσουν σε διάσπαση και κατάρρευση της τοιχοποιίας. Οι μηχανικοί πρότειναν επίσης την προσθήκη στρατηγικών στηριγμάτων τοίχων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την ενίσχυση της δομής.

Το κόστος της άμεσης αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της σφράγισης της οροφής και της ξήρανσης του κτιρίου για την αποφυγή περαιτέρω ζημιών, εκτιμάται σε 3 εκατομμύρια δολάρια. Το κτίριο ήταν ασφαλισμένο, αλλά η ασφαλιστική αποζημίωση δεν θα καλύψει το πλήρες κόστος. Για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια, η ομάδα TSC έχει ξεκινήσει μια καμπάνια Indiegogo διάρκειας 60 ημερών. Αυτή είναι ξεχωριστή από τα 14 εκατομμύρια δολάρια που είχαν ήδη συγκεντρώσει για τον επιδιωκόμενο στόχο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο εκτελεστικός διευθυντής της TSC, Marc Alessi, προέτρεψε για δωρεές, δηλώνοντας: "Ποτέ δεν το χρειαστήκαμε περισσότερο. Πρέπει να διασφαλίσουμε αυτό το εργαστήριο, να σταματήσουμε τη διείσδυση του νερού και τις μελλοντικές ζημιές. Και στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο".

Ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Anthony Palumbo, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, υπενθύμισε σε όλους ένα παρόμοιο περιστατικό στη ζωή του Tesla. Τον Μάρτιο του 1895, το ίδιο το εργαστήριο του Tesla στο Μανχάταν καταστράφηκε από πυρκαγιά, προκαλώντας μεγάλη στεναχώρια στον εφευρέτη. Παρά την αποτυχία αυτή, ο Tesla επέμεινε και δημιούργησε ένα νέο εργαστήριο για να συνεχίσει την έρευνά του. Η ομάδα TSC και οι υποστηρικτές της δεσμεύτηκαν να κάνουν το ίδιο, αν και η ολοκλήρωση του έργου θα καθυστερήσει τώρα. Μια εορταστική εκδήλωση φωταγώγησης δέντρων έχει ακόμη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στον χώρο στις 2 Δεκεμβρίου. Όπως δήλωσε ο John Gaiman, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας Suffolk, "τα κτίρια καίγονται και στη συνέχεια μπορούν να ξαναχτιστούν. Οι ιδέες πίσω από αυτά, το πρόσωπο, η ιστορία, η αφήγηση που δημιουργήθηκε πριν από 100 χρόνια εξακολουθούν να υπάρχουν και αυτό θα συνεχιστεί".