Ιστορικοί επιτραπέζιοι υπολογιστές ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τον καθαρισμό σπιτιού

1 μήνας πριν
vintage q1 pc front view

Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη που προκάλεσε έκπληξη στο χώρο της τεχνολογίας, δύο πολύ παλιοί υπολογιστές βρέθηκαν από την ομάδα της Just Clear κατά τη διάρκεια καθαρισμού ενός σπιτιού στο Λονδίνο. Οι υπολογιστές ήταν κρυμμένοι πίσω από κάποια κιβώτια και αρχικά δεν ήταν γνωστή η αξία τους.

Η αξία των υπολογιστών αυτών αποκαλύφθηκε μετά από ειδική αξιολόγηση. Αποδείχθηκε ότι ήταν δύο Q1 PC, οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές με ενσωματωμένο μικροεπεξεργαστή, που κυκλοφόρησαν το 1972 από την Q1 Corporation.

Οι Q1 PC ήταν πρωτοπόροι στην τεχνολογία, καθώς ενσωμάτωναν τον επεξεργαστή Intel 8008, έναν οκτάμπιτο μικροεπεξεργαστή με πρόσβαση σε 16KB μνήμης και μέγιστη ταχύτητα ρολογιού 800kHz (kHz ναι!). Η τεχνολογία αυτή ήταν κορυφαία για την εποχή της.

Η αρχιτεκτονική του 8008 μικροεπεξεργαστή αναπτύχθηκε αρχικά για το Datapoint 2200, ένα προγραμματιζόμενο τερματικό της Computer Terminal Corporation (CTC). Μια συμφωνία μεταξύ της CTC και της Intel επέτρεψε στην τελευταία να προσφέρει το chip και σε άλλους κατασκευαστές, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση του σε πολλά προϊόντα. Ο 8008 χρησιμοποιήθηκε επίσης σε άλλα πρωτοποριακά μηχανήματα, όπως το SCELBI-8H στις ΗΠΑ, τον Micral N στη Γαλλία και τον MCM/70 στον Καναδά, δείχνοντας την ευρύτητα της επιρροής του στον χώρο της τεχνολογίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι γνωστό ότι “επιβιώνουν» μόλις τρεις Q1 PC, κάνοντας την ανακάλυψη των δύο αυτών μονάδων ιδιαίτερα σημαντική. Η σπανιότητά τους προσδίδει αξία τόσο ιστορικά όσο και συλλεκτικά.

Οι δύο υπολογιστές παρουσιάστηκαν σε μια τεχνολογική έκθεση στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον, στο Σάρεϊ, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του κοινού για τέτοιου είδους τεχνολογικά κειμήλια.

Ο Μπρένταν Ο'Σι από την Just Clear μοιράστηκε τον ενθουσιασμό του με την εφημαρίδα Mirror, λέγοντας ότι η εταιρεία συναντά πολλά αντικείμενα με ιστορική σημασία, αλλά αυτή η ανακάλυψη ξεπερνάει κάθε προσδοκία, επιβεβαιώνοντας τη σπουδαιότητα της στην ιστορία της τεχνολογίας.

Τέλος, οι υπολογιστές αυτοί αναμένεται να προσφερθούν σε δημοπρασία ή να πωληθούν απευθείας σε συλλέκτες. Η αξία τους είναι αβέβαιη, αλλά δεδομένης της ιστορικής και συλλεκτικής τους σημασίας, είναι πιθανό να είναι υψηλή.

Τώρα που θα αλλάξεις laptop μήπως να κρατήσεις ενθύμιο το παλιό; Ποτέ δεν ξέρεις!