Ithaca: νέο εργαλείο για ιστορικούς βασισμένο στο DeepMind AI

2 έτη πριν
DeepMind AI

Το DeepMind AI της Google, εξελίσσεται σε ένα ανεκτίμητο εργαλείο για ιστορικούς και ερευνητές. Ένα καινούριο εργαλείο που βασίζεται στο DeepMind θα βοηθάει -κυριολεκτικά- να συμπληρωθούν τα κενά σε αρχαία κείμενα και επιγραφές.

Συγκεκριμένα, το “Ithaca” (από την «Ιθάκη», που είχε μεγάλη σημασία στην Οδύσσεια) είναι ένα εργαλείο που εκμεταλλεύεται τη γνώση και τις δυνατότητες του DeepMind AI για να διαβάζει κομμάτια κειμένου με όποιες απώλειες έχουν, κι ύστερα επιχειρεί να γεμίσει τα κενά για να επαναφέρει το κείμενο στην αρχική του μορφή.

Δεν καταλήγει σε ένα συμπέρασμα, μάλιστα, αλλά προτείνει πολλά διαφορετικά κι έπειτα οι ειδικοί επιλέγουν ποιο θεωρούν πως είναι το καταλληλότερο. Για να το καταφέρει αυτό, το Ithaca χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη του DeepMind, στο οποίο ιστορικοί και επιστήμονες από την Ελλάδα, την Αγγλία και την Ιταλία δίδαξαν ελληνικά γράμματα και λέξεις ώστε αυτό με τη σειρά του να τα αξιοποιεί για το έργο αναπλήρωσης κειμένου.

Το “Ithaca” είναι βασισμένο στο παλαιότερο πρόγραμμα “Pythia”, εμπνευσμένο από την Πυθία του Μαντείου των Δελφών, για το οποίο αξιοποιήθηκε η μεγαλύτερη βάση δεδομένων αρχαίων Ελληνικών επιγραφών και λέξεων στον κόσμο (περίπου 35,000 επιγραφές, περίπου 3 εκατομμύρια λέξεις) με επόμενο στόχο την αξιοποίησή τους στη διαδικασία επαναφοράς χαμένου κειμένου.

Το ποσοστό ακρίβειάς του Ithaca είναι, έως τώρα, πολύ υψηλό. Συγκεκριμένα, ειδικοί ιστορικοί και ερευνητές κατάφεραν να αναπληρώσουν χαμένα κείμενα με ποσοστό ακρίβειας περίπου στο 25%. Αντίστοιχα, το Ithaca καταφέρνει την ίδια δουλειά με ποσοστό ακρίβειας 62%, σημαντικά υψηλότερο, ενώ αν συνεργαστούν ειδικοί και Ithaca, το ποσοστό φτάνει το 72%. Επίσης, πέραν αυτού, με ακρίβεια 71% αναγνωρίζει την τοποθεσία από την οποία προέρχεται το κείμενο και αναγνωρίζει επίσης τη χρονική περίοδο στην οποία ανήκει με απόκλιση 30 ετών από την πραγματική.

Φυσικά, τα πρώτα δείγματα του Ithaca είναι πολύ θετικά και η επιστημονική κοινότητα πιθανότατα απέκτησε έναν σημαντικό σύμμαχο που θα βοηθήσει να έρθουν στην επιφάνεια πολλά περισσότερα στοιχεία από την παγκόσμια ιστορία, ξεκινώντας με την ελληνική. «Ξεκινώντας», γιατί στα επόμενα στάδια το Ithaca αναμένεται να κάνει την ίδια εργασία για τη γλώσσα των Μάγια, τα αρχαία αιγυπτιακά όπως και τα εβραϊκά, μεταξύ άλλων.