Και όμως, δεν μπορείς να χρησιμοποιείς το APPLE Vision Pro κατά την οδήγηση

2 μήνες πριν
driver with apple vision pro

Η τεχνολογία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, και με την εμφάνιση κάθε νέας συσκευής, όπως το APPLE Vision Pro, οι χρήστες βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες δυνατότητες αλλά και προκλήσεις. Το Vision Pro, σύμφωνα με την APPLE, είναι μια συσκευή που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας, επιτρέποντας στους χρήστες να εργάζονται και να διατηρούν μια ψηφιακή επαφή μέσω ενός προηγμένου γραφικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, όταν τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται σε περιβάλλοντα όπου η πλήρης συγκέντρωση είναι κρίσιμης σημασίας, όπως κατά την οδήγηση, τότε προκύπτουν σημαντικά ζητήματα ασφάλειας. Ο Υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Πίτερ Μπούτιτζετζ, τόνισε αυτό ακριβώς το σημείο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο απόσπασης της προσοχής που ενέχει η χρήση της συγκεκριμένης συσκευής κατά την οδήγηση. Η απόσπαση της προσοχής μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς ακόμα και μια στιγμή αδράνειας μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα.

Η ανησυχία αυτή ενισχύθηκε από την εμφάνιση αρκετών βίντεο στο internet, όπου οδηγοί φαινόταν να χρησιμοποιούν το Vision Pro ενώ οδηγούσαν, αγνοώντας το τιμόνι και το περιβάλλον του δρόμου. Τέτοιες πράξεις παραβιάζουν τις βασικές αρχές της οδικής ασφάλειας και ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Η APPLE, από την πλευρά της, προωθεί τη συσκευή ως κατάλληλη για χρήση σε περιβάλλοντα όπου ο χρήστης δεν είναι υπεύθυνος για την πλοήγηση ή τον έλεγχο ενός οχήματος, όπως στο σπίτι ή ως επιβάτης σε πτήση. Η εταιρία υποστηρίζει ότι οι λειτουργίες ασφαλείας της συσκευής είναι σχεδιασμένες για να αποτρέπουν ατυχήματα με στατικά αντικείμενα, αλλά δεν είναι κατάλληλες για την αποφυγή των πολυάριθμων κινδύνων που υπάρχουν κατά την οδήγηση.

Η ανταπόκριση των οδηγών στην προειδοποίηση του Μπούτιτζετζ θα είναι καθοριστική για την ασφάλεια των δρόμων. Είναι πιθανόν η APPLE να προβεί σε ενημερώσεις της πολιτικής χρήσης της συσκευής, προσθέτοντας σαφείς προειδοποιήσεις στον ιστότοπό της αλλά και στο ίδιο το σύστημα για την αποφυγή χρήσης κατά την οδήγηση, ενώ οι αρχές ενδέχεται να υιοθετήσουν αυστηρότερους κανονισμούς για την οδική ασφάλεια σχετικά με τη χρήση τέτοιων συσκευών. Η εκπαίδευση των οδηγών και η ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που συνδέονται με την απόσπαση προσοχής ενώ οδηγούν είναι επίσης κρίσιμα στοιχεία για την πρόληψη ατυχημάτων.