Και όμως, οι 3D printers θα ετοιμάζουν σύντομα...φαγητό

1 έτος πριν
3D printed cheesecake

Οι επιστήμονες φέρνουν την τρισδιάστατη εκτύπωση σε νέο επίπεδο, αυτή τη φορά με τρόφιμα. Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανακοίνωσαν σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη ότι δημιούργησαν με επιτυχία ένα βρώσιμο και ενδεχομένως νόστιμο cheesecake χρησιμοποιώντας cartridges με πάστα και σκόνη τροφίμων στον 3D εκτυπωτή.

Τα πειράματα δεν σταμάτησαν στο cheesecake, αλλά επεκτάθηκαν και σε άλλα επιδόρπια αλλά και κρέατα. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο NPJ Science of Food, το μαγείρεμα των τροφίμων μέσω ενός μέσου όπως ο τρισδιάστατος εκτυπωτής επιτρέπει καλύτερο έλεγχο των διατροφικών συνηθειών, οδηγώντας σε πιο υγιεινή κατανάλωση τροφίμων.

«Το κίνημα της εκτύπωσης τροφίμων μόλις αρχίζει», δήλωσε ο Jonathan Blutinger, μηχανικός στο εργαστήριο Creative Machines Lab του Columbia. Πρόσθεσε ότι η τεχνολογία ξεκινά από τους κατασκευαστές ως φυτικά προϊόντα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στα εστιατόρια, όπου οι σεφ «θα μπορούν να δημιουργήσουν νέες γευστικές εμπειρίες για τους πελάτες και απολαυστικά πιάτα που θα γίνονται κατά παραγγελία». Τέλος αναμένεται «αν θα βρει το δρόμο της στα σπίτια μας ως μία ακόμη συσκευή κουζίνας».

Η εκτύπωση τροφίμων έχει πρόσθετα οφέλη και σύμφωνα με τη μελέτη θα πρέπει να δίνεται "μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια των τροφίμων μετά την πανδημία του COVID-19”. Ο λόγος είναι ότι “τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών και μετάδοσης ασθενειών".

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980 ως μέσο για τη δημιουργία πολυπόθητων υλικών όπως πλαστικό, καουτσούκ, μέταλλο και σκυρόδεμα. Όμως με την πάροδο του χρόνου οι χρήσεις αυξήθηκαν καθώς μηχανικοί και επιστήμονες διερευνούν τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών για τη δημιουργία φαρμάκων, ακόμη και ανθρώπινων οργάνων. Οι μηχανικοί άρχισαν να πειραματίζονται με τρόφιμα το 2007 και ο πρώτος εμπορικά διαθέσιμος τρισδιάστατος εκτυπωτής σοκολάτας κυκλοφόρησε το 2012.

Καθώς οι δυνατότητες για την εκτύπωση τροφίμων είναι ατελείωτες, η μελέτη αναφέρει ότι έχει και άλλα πιθανά οφέλη, όπως "τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων σε άνοστες, μη ελκυστικές πολτοποιημένες τροφές για άτομα με διαταραχές κατάποσης και άλλες πεπτικές διαταραχές".

Τα τρόφιμα που δημιουργούνται από τρισδιάστατους εκτυπωτές θα μπορούσαν επίσης να έχουν παρατεταμένη διάρκεια ζωής, αναφέρει η έκθεση, και θα μπορούσαν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, δεδομένου ότι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν μόνο την ποσότητα τροφίμων που χρειάζονται. «Η τυρόπιτα είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτή τη στιγμή, αλλά ο εκτυπωτής μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα», δήλωσε ο Blutinger. «Μπορούμε να εκτυπώσουμε κοτόπουλο, μοσχάρι, λαχανικά και τυρί. Οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε πάστα, υγρό ή σκόνη».

Το μέλλον είναι ορθάνοιχτο για τα 3D τρόφιμα τα οποία αποκτούν σταδιακά τη δυναμική που θα φέρει την ποιότητα και την έκταση της διαθεσιμότητάς τους στο επόμενο επίπεδο. «Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο. Μόλις το λογισμικό αγγίξει έναν κλάδο, δεν κοιτάμε πίσω», δήλωσε ο Blutinger.