Συμφωνούμε. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περάσεις το απόγευμά σου, από το να ετοιμάσεις έναν κουβά τσάι/ζεστή σοκολάτα και να κάτσεις αναπαυτικά στον καναπέ σου, προκειμένου να παρακολουθήσεις δύο, τρία… όσα αντέχεις τέλος πάντων επεισόδια από την αγαπημένη σου σειρά. Σε τελική ανάλυση ποιος δεν έχει επιδοθεί έστω και μία φορά στο «άθλημα» του binge-watching στη ζωή του -βλέποντας μονοκοπανιά είτε μια ολόκληρη σεζόν του Big Bang Theory, είτε την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (με τις κομμένες σκηνές εννοείται).
Μόνο που η ιατρική έχει άλλη άποψη.
Μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι το binge-watching προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, κάποιος που παρακολουθεί τηλεόραση για τέσσερις ή περισσότερες ώρες ημερησίως, έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει φλεβικές θρομβώσεις, ασχέτως της φυσικής του δραστηριότητας την υπόλοιπη ημέρα. Αυτού του είδους οι θρομβώσεις σε κάποιους προκαλούν πρήξιμο και πόνο, σε άλλους όμως δεν εμφανίζουν καν συμπτώματα, ωστόσο έχουν μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.
Η μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Setor Kunutsor, διενεργήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για την καλύτερη πρόληψη απέναντι σε καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η φλεβική θρόμβωση και διήρκεσε περί τα 20 χρόνια. Τα δεδομένα που ανέλυσε προήλθαν από περισσότερους από 130.000 συμμετέχοντες ηλικίας 40 ετών και άνω που δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με φλεβική θρόμβωση (οι 1000 εκ των οποίων εμφάνισαν την πάθηση κατά τη διάρκεια της έρευνας).
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως όπως τονίστηκε και κατά τη δημοσίευσή της, αυτό που επί της ουσίας αποδείχθηκε είναι η σχέση μεταξύ της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης και των θρομβώσεων και σε καμία περίπτωση το ότι η πρώτη οδηγεί στις δεύτερες.
Συνοψίζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Δρ Kunutsor κατέληξε: «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση. Οι μεγάλες περίοδοι παρακολούθησης τηλεόρασης θα πρέπει να εναλλάσσονται με κίνηση για να διατηρείται η κυκλοφορία του αίματος. Σε γενικές γραμμές, αν κάθεστε πολύ στην καθημερινή σας ζωή – για παράδειγμα η δουλειά σας περιλαμβάνει να κάθεστε για ώρες σε έναν υπολογιστή – φροντίστε να σηκώνεστε και να μετακινείστε σε τακτά χρονικά διαστήματα».