Κινέζα ξαναγράφει τη μεσαιωνική ιστορία της Ρωσίας στη Wikipedia

1 έτος πριν

Η Wikipedia αποτελεί τη μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του κόσμου και παράλληλα ένα εργαλείο στο οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταφύγει ώστε να βρει εύκολα και γρήγορα πληροφορίες σχετικά με κάποιο ζήτημα, γεγονός, πρόσωπο κ.α. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για πρότζεκτ που ορισμένες φορές (λίγες συγκριτικά με τον αριθμό των λημμάτων της, η αλήθεια είναι) το περιεχόμενό του είναι ατεκμηρίωτο, απόρροια της ελεύθερης δυνατότητας συνεισφοράς που προσφέρει.

Αυτό φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε μία γυναίκα (με κάθε επιφύλαξη μιας και δε γνωρίζουμε την πραγματική της ταυτότητα) με το όνομα χρήστη Zhemao η οποία μέσα σε διάστημα τριών ετών πρόσθεσε στην κινεζική έκδοση της Wikipedia 206 λήμματα. Δηλώνοντας κόρη Κινέζου διπλωμάτη που βρίσκεται στη Ρωσία, ξεκίνησε να προσθέτει περιεχόμενο που αφορούσε την ιστορία της Ρωσίας κατά τα χρόνια του μεσαίωνα. Αναφέρθηκε στις εξεγέρσεις των Τατάρων, μοιράστηκε φωτογραφίες από αρχαία νομίσματα που ανασύρθηκαν από αρχαιολόγους και γενικώς συνέβαλλε με έναν γιγαντιαίο όγκο καλογραμμένου περιεχομένου.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι τίποτα απ’ όλα όσα περιείχαν τα λήμματα που είχε επιμεληθεί η Zhemao, δεν ήταν αλήθεια! Η ανακάλυψη της «κομπίνας» πιστώνεται στη μυθιστοριογράφο Nancy Yi Fan η οποία μοιράστηκε τους ενδοιασμούς της σε μία κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι τα όσα ανέφερε η Zhemao για ένα ορυχείο δεν ίσχυαν ενώ ζήτησε τη βοήθεια και ομιλούντων τη Ρωσική για να πιστοποιήσει ότι οι σελίδες τις οποίες επικαλείτο εκείνη, δεν ανέφεραν τίποτα σχετικό! Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήραν fact-checkers (εθελοντές επιφορτισμένοι με την επαλήθευση γεγονότων) οι οποίοι και διαπίστωσαν πως πρακτικά ό,τι είχε γράψει η Zhemao ήταν ψευδές!

Αξίζει να σημειώσουμε πως το fact check στα κείμενα της Wikipedia εστιάζει σε αρκετές περιπτώσεις απλά στη δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου και τη σωστή απόδοση πηγών. Το αστείο είναι πως η Zhemao παραδέχτηκε τις ενέργειές της, τονίζοντας ότι ζει στην Κίνα, δεν έχει πτυχίο από το πανεπιστήμιο της Μόσχας αλλά απολυτήριο λυκείου και ασχολείται με τα οικιακά! Πρόσθεσε δε, ότι χρησιμοποίησε εργαλεία μετάφρασης από τα Αγγλικά και τα Ρωσικά, συμπληρώνοντας τα… υπόλοιπα με τη φαντασία της. Ακόμα κι αν απέτυχε στη Wikipedia πάντως, μια λαμπρή καριέρα στη μυθιστοριογραφία ανοίγεται μπροστά της!