Dall-E mini: η νέα ιντερνετική παράνοια που έχει… κατασκηνώσει στα feeds μας σε Facebook, Twitter και λοιπά social media. Δεν μπορεί, όλο και κάπου θα έχεις πετύχει αυτό το matrix 3x3 με τις παρεμφερείς εικόνες που εκ πρώτης όψεως μοιάζει να μη βγάζει κανένα νόημα. Κι όμως, πρόκειται για τη νέα μόδα (μέχρι την επόμενη) στο διαδίκτυο που μάλιστα προέκυψε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη!
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εργαλείο. Ο χρήστης πληκτρολογεί μία φράση με την οποία περιγράφει μία εικόνα, μία οποιαδήποτε εικόνα. Το Dall-E mini αναλαμβάνει λοιπόν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να γεμίσει τα εννέα τετραγωνάκια του matrix που λέγαμε πιο πάνω με εικόνες που ανταποκρίνονται στην περιγραφή αυτή, δημιουργημένες όμως μέσω AI. Όσο περισσότερο… εκτός πραγματικότητας είναι μάλιστα το κείμενο που θα εισάγει ο χρήστης, τόσο πιο εντυπωσιακό θα είναι το αποτέλεσμα του Dall-E mini.
Το τελευταίο αποτελεί δημιούργημα του προγραμματιστή Boris Dayma ο οποίος και το ανέπτυξε το καλοκαίρι του 2021 στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού AI που διοργανώθηκε από την κοινότητα Hugging Face και τη Google. Το μοντέλο του χρησιμοποιεί αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, μαθαίνοντας διαρκώς ώστε να βελτιώνεται όσο περισσότεροι το χρησιμοποιούν (και με δεδομένο ότι έχει γίνει ήδη trending topic, βρίσκεται σε καλό δρόμο).
Δεν είναι η πρώτη φορά που η AI χρησιμοποιείται για τη δημιουργία «έργων τέχνης» (αν μπορεί κανείς να αποκαλέσει έτσι τις εικόνες του Dall-E mini). Θυμίζουμε ότι η συλλογή των περίφημων πλέον Bored Apes, των μόνων NFT που δείχνουν να διασώζονται για την ώρα, αποτελείται από περίπου 10.000 εικόνες που δημιουργήθηκαν με χρήση AI. Στην περίπτωση του Dall-E mini βέβαια το αποτέλεσμα είναι εντελώς πρωτότυπο (δοκίμασε για παράδειγμα να του δώσεις ως περιγραφή το «a car in a river full of monkeys with money» και θα καταλάβεις).
Σημείωσε πάντως ότι έχει δρομολογηθεί ήδη rebrand για το Dall-E mini το οποίο σύντομα θα μετονομαστεί σε craiyon.