Με φυλάκιση τιμωρούνται οι διαδικτυακοί bullies στην Ιαπωνία

1 έτος πριν
cyberbullying

Με ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας να εξελίσσεται πλέον μέσω διαδικτύου, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν τα μέτρα τους προκειμένου να θωρακίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τους πολίτες τους, τροποποιώντας τις σχετικές νομοθεσίες. Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα που αναγνώρισε την ανάγκη προσαρμογής του νομοθετικού της πλαισίου, μόνο που ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης αναμένεται να πέσει βαρύς σε όσους το… παρακάνουν online.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που ισχύει εδώ και λίγες μέρες στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, όσοι χρήστες δημοσιεύουν «online προσβολές» κινδυνεύουν να περάσουν έως και έναν χρόνο στη φυλακή και πρόστιμα που φτάνουν τα ¥300.000 (ή €2170 σαν να λέμε). Οι σχετικοί νόμοι μάλιστα δεν είναι καινούριοι αφού υπήρχαν παρόμοιοι που ίσχυαν μέχρι πρότινος, παρ’ ότι ήταν αρκετά πιο ελαστικοί (μιλάμε για έως και 30 ημέρες φυλάκισης και μέγιστο πρόστιμο ¥10.000 ή €72). Όπως ανακοινώθηκε, το όλο πλαίσιο θα επανεξεταστεί σε τρία χρόνια, προκειμένου να αξιολογηθεί το κατά πόσο έχει συμβάλλει στον περιορισμό του cyberbullying και ο βαθμός στον οποίο έχει επηρεάσει την ελευθερία της έκφρασης.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι τι θεωρείται βάσει νόμου «προσβολή». Στην Ιαπωνία ως τέτοια χαρακτηρίζεται ο εξευτελισμός ενός προσώπου χωρίς κάποιο συγκεκριμένο δεδομένο γι’ αυτό (μην το μπερδέψεις με τη δυσφήμηση καθώς γι’ αυτή απαιτείται η ύπαρξη δεδομένου). «Αυτή τη στιγμή, αν κάποιος αποκαλέσει κάποιο επιφανές πρόσωπο της χώρας ηλίθιο, τότε ενδεχομένως υπό το πρίσμα του νέου νόμου να τον έχει προσβάλλει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Seiho Cho μιλώντας στο CNN, στην προσπάθειά του να εξηγήσει πιθανά προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν.

Στην Ιαπωνία το cyberbullying αποτελεί συχνό φαινόμενο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν αποδοθεί σε αυτό περιπτώσεις αυτοκτονιών. Οι Αρχές της χώρας κλήθηκαν να λάβουν μέτρα και όπως φαίνεται ο παρών νόμος ήρθε για να μείνει.