Νέα τεχνολογία ήχου σε SUV επιτρέπει ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες από συνεπιβάτες

1 εβδομάδα πριν
nissan qx80 interior

Η Infiniti, το brand πολυτελών οχημάτων της NISSAN, παρουσίασε ένα πρωτοποριακό ηχοσύστημα στο επερχόμενο SUV της, το QX80, που αναμένεται να λανσαριστεί το 2025. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία επιτρέπει στον οδηγό να δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις χωρίς να διακόπτει τη μουσική για τους υπόλοιπους επιβάτες, καθιστώντας περιττή τη χρήση ακουστικών.

Στην άκρως ανταγωνιστική αγορά των premium ηχοσυστημάτων αυτοκινήτου, εταιρείες όπως η Burmeister, η McIntosh, η Bang & Olufsen και η Klipsch ανταγωνίζονται για την προσοχή των κατασκευαστών. Το σύστημα της Klipsch, προϊόν συνεργασίας με την Infiniti και την Panasonic Automotive, κάνει μόλις τη δεύτερη εμφάνισή του σε αυτοκίνητο, μετά το πολυτελές pickup Ram Tungsten.

Ο μηχανισμός ηχητικής απομόνωσης συνδυάζει στρατηγικά τοποθετημένα ηχεία με τεχνολογία ακύρωσης θορύβου. Ηχεία έχουν ενσωματωθεί στα προσκέφαλα του οδηγού και του συνοδηγού, μια τακτική που συνήθως συναντάται στα καμπριολέ για την αντιμετώπιση του θορύβου του ανέμου. Επιπλέον, αξιοποιείται τεχνολογία ακύρωσης θορύβου, η οποία χρησιμοποιεί επιπρόσθετα ηχεία για την παραγωγή αντισταθμιστικών ηχητικών κυμάτων που εξουδετερώνουν τους ανεπιθύμητους ήχους.

Σε αντίθεση με πιο απλοϊκές προσεγγίσεις ακύρωσης θορύβου που εστιάζουν σε σταθερούς περιβαλλοντικούς ήχους, το σύστημα της Klipsch αναλύει το ψηφιακό μουσικό αρχείο που παίζει σε πραγματικό χρόνο και δημιουργεί ακυρωτικά ηχητικά κύματα από τα ηχεία γύρω από τη θέση του οδηγού. Αυτό δημιουργεί μια "φούσκα ησυχίας" γύρω από τον οδηγό, επιτρέποντας μόνο σε αυτόν να ακούει τηλεφωνικές κλήσεις ή οδηγίες πλοήγησης, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες συνεχίζουν να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα τη μουσική. Αντίστοιχα, ο συνομιλητής στην άλλη άκρη της γραμμής δεν αντιλαμβάνεται τη μουσική που παίζει στο αυτοκίνητο.

Το ανασχεδιασμένο QX80, με το πρωτοποριακό σύστημα ηχητικής απομόνωσης, πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά τον επόμενο χρόνο. Καθώς οι premium κατασκευαστές αυτοκινήτων συνεχίζουν να καινοτομούν στον τομέα του ήχου, η πρόταση της Infiniti καταδεικνύει τις δυνατότητες της προηγμένης τεχνολογίας να αναβαθμίσει την εμπειρία οδήγησης, προσφέροντας παράλληλα ένα ευχάριστο περιβάλλον για όλους τους επιβάτες.