Το NFT του tweet που πουλήθηκε έναντι εκατομμυρίων βγήκε σε δημοπρασία

2 έτη πριν
nft tweet

Ο επιχειρηματίας Sina Estavi πλήρωσε ποσό της τάξεως των 2,9$ εκατομμυρίων τον Μάρτιο του 2021 για να αποκτήσει το NFT του πρώτου tweet του Jack Dorsey, ιδρυτικού μέλους της Twitter.

Φέτος, ο Estavi επιχείρησε να πουλήσει το NFT βγάζοντάς το σε δημοπρασία αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως -μάλλον- ήλπιζε. Η ανώτατη προσφορά που απέσπασε το NFT άγγιξε μόλις τα 6,800$ (περίπου 2.2 κρυπτονομίσματα Ethereum), ενώ η τιμή εκκίνησης που είχε αρχικά ορίσει έφτανε τα 48$ εκατομμύρια. Η τιμή έπεσε, όταν μέσα στις πρώτες ημέρες δεχόταν προσφορές μονάχα μερικών εκατοντάδων δολαρίων.

Μιλώντας στο Reuters, ο Estavi δήλωσε πως «η αρχική μου προσφορά πώλησης ήταν πολύ υψηλή και δεν μπορούσαν να την ικανοποιήσουν πολλοί», προσθέτοντας «είναι σημαντικό για εμένα να γνωρίζω ποιος θα αγοράσει αυτό το NFT, γιατί δεν θεωρώ ότι αξίζουν όλοι να έχουν αυτό το NFT».

Για το τέλος, πρόσθεσε ότι «αυτό το NFT δεν είναι απλά ένα tweet, είναι η Μόνα Λίζα του ψηφιακού κόσμου».

Με την αρχική αποκάλυψη πως το NFT διατίθεται σε δημοπρασία, ο Estavi δήλωσε πως το 50% του αρχικού ποσού (περίπου 24$ εκατομμύρια δηλαδή) θα δωρίζονταν σε φιλανθρωπίες ενώ το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιούταν για τη στήριξη της εταιρείας του, Bridge Oracle.

Τι είναι, όμως, ένα NFT; Πολύ συνοπτικά, το NFT είναι κάτι σαν τίτλος ιδιοκτησίας για ένα ψηφιακό αντικείμενο, όπως μια εικόνα, ένα βίντεο ή κάτι παρεμφερές – π.χ. ένα tweet, στην προκειμένη. Ο κάτοχος του NFT είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του, βέβαια χωρίς αυτό να σημαίνει πολλά από μόνο του, αφού η αγορά των NFT ρυθμίζεται βάσει προσφοράς και ζήτησης κι έτσι, όπως ο Estavi έμαθε με τον άσχημο τρόπο, μια μεγάλη επένδυση μπορεί πολύ σύντομα να χάσει την αξία της.

Τα NFT λειτουργούν μέσω blockchain και η αγοραπωλησία τους γίνεται κατά κύριο λόγο με τη χρήση κρυπτονομισμάτων, όμως ορισμένα marketplaces επιτρέπουν τη χρήση πιο διαδεδομένων τρόπων πληρωμής, όπως τραπεζικές κάρτες.