Ο Γερμανός τενίστας Alexander Zverev αμφισβήτησε την ακρίβεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας γραμμών κατά τη διάρκεια αγώνα στο Madrid Open εναντίον του Alejandro Davidovich Fokina. Όπως ανέφερε το The Athletic, ο Zverev διαμαρτυρήθηκε για τη διαφορά μεταξύ της απόφασης του συστήματος ELS που έκρινε ότι η μπάλα του αντιπάλου του ήταν "μέσα" και του σημαδιού που άφησε η μπάλα, το οποίο φαινόταν ξεκάθαρα εκτός της λευκής γραμμής.
Η περίοδος των χωμάτινων γηπέδων στο τένις φέρνει στο προσκήνιο μια μοναδική πρόκληση για την τεχνολογία κρίσης των γραμμών. Σε αντίθεση με τα σκληρά γήπεδα και αυτά με γρασίδι, το χώμα αποτελείται από χαλαρά σωματίδια τούβλου και πέτρας. Αυτό σημαίνει ότι όταν μια μπάλα χτυπά σε χωμάτινο γήπεδο, αφήνει ένα σημάδι του σημείου αναπήδησης. Το σημάδι αυτό συχνά χρησιμοποιείται ως σαφής και αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το αν η μπάλα ήταν εντός ή εκτός.
"Το μηχάνημα δεν λειτουργεί", είπε ο Zverev στον διαιτητή της καρέκλας. "Κοίτα αυτό το σημάδι... παρακαλώ κατέβα". Ο τενίστας έβγαλε το κινητό του για να τραβήξει φωτογραφία του σημαδιού και να τη δημοσιεύσει στο Instagram, με αποτέλεσμα να δεχθεί προειδοποίηση για αντιαθλητική συμπεριφορά. Άλλοι παίκτες, όπως η Victoria Azarenka και η Eva Lys, τράβηξαν επίσης φωτογραφίες αμφισβητούμενων χτυπημάτων κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Παρόλο που τα συστήματα αυτόματης κρίσης είναι γενικά δημοφιλή μεταξύ των παικτών, είναι πιθανό να δούμε περισσότερες διαφωνίες φέτος, καθώς η Ένωση Επαγγελματιών Τένις (ATP) συνεχίζει να αντικαθιστά τους ανθρώπινους κριτές γραμμών με ELS σε μεγάλα τουρνουά, με το Γαλλικό Όπεν, το μοναδικό Grand Slam σε χώμα, να αποτελεί τη μόνη εξαίρεση.
Η HAWK-EYE, μία από τις εταιρείες πίσω από αυτήν την τεχνολογία, χρησιμοποιεί ένα σύνολο καμερών για να προβλέψει πού κατευθύνεται μια μπάλα αναλύοντας την ταχύτητα, την περιστροφή και την ολίσθησή της με ακρίβεια τριών χιλιοστών. "Το σύστημα υποθέτει πού θα αναπηδήσει μια μπάλα πριν φτάσει, μια πρόβλεψη του μέλλοντος που γίνεται με την αυτοπεποίθηση της συνδυασμένης ισχύος της φυσικής, της τεχνολογίας παρακολούθησης και ενός αλγορίθμου εκπαιδευμένου σε δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων", αναφέρει σε μια εις βάθος ανάλυση του συστήματος ο Kevin Nguyen.
Η HAWK-EYE ανακοίνωσε πέρυσι ότι το σύστημα κρίσης γραμμών της είναι έτοιμο για χωμάτινα γήπεδα, όπου οι κριτές γραμμών και οι διαιτητές έχουν από καιρό χρησιμοποιήσει φυσικά σημάδια μπάλας για να κάνουν κρίσεις. Ωστόσο, η εμφάνιση του σημαδιού της μπάλας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το αν το χώμα είναι υγρό ή στεγνό, καθώς και αν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο χώμα σε ένα γήπεδο, όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε ένα βίντεο από το ATP Tour. Αυτό θα μπορούσε να κάνει κάποια από αυτά τα σημάδια παραπλανητικά για το ανθρώπινο μάτι.
"Το χώμα είναι μια πολύ διαφορετική επιφάνεια - πιθανώς η πιο δύσκολη επιφάνεια για εργασία", δήλωσε ο επόπτης της ATP, Cedric Mourier, σε συνέντευξή του πέρυσι. "Η ερμηνεία ενός σημαδιού είναι υποκειμενική, η ανάγνωση του σημαδιού πολύ περίπλοκη. Και αυτό θα αφαιρεθεί προφανώς από το ELS live." Το πώς αντιδρά ο παίκτης στον καθορισμό του συστήματος θα προσθέσει απλώς στο δράμα των χωμάτινων γηπέδων.