Μία οδηγία που δίνουν στους νεόκοπους φοιτητές όλοι οι καθηγητές/λέκτορες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που σέβονται το έργο τους, είναι να μη χρησιμοποιούν τη Wikipedia ως πηγή για το περιεχόμενο των εργασιών τους. Μολονότι η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του κόσμου περιλαμβάνει πραγματικά αξιόλογα λήμματα, βλέπεις, δίνει την ευκαιρία στον οποιονδήποτε να συνεισφέρει και συχνά αυτό έχει ως αποτέλεσμα το περιεχόμενό της να μην ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα (θα θυμάσαι πιθανώς την ιστορία με την Κινέζα που… ξανάγραψε την ιστορία της Ρωσίας).
Έρευνα του MIT όμως έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όσον αφορά τη χρήση της Wikipedia, όχι από φοιτητές αλλά από δικαστικούς! Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν πως η Wikipedia μπορεί να επηρεάσει την ετυμηγορία των δικαστών, στην περίπτωση που περιλαμβάνει άρθρα που σχετίζονται με μία υπόθεσή τους (π.χ. παρόμοιες υποθέσεις του παρελθόντος), κατά 20% και πλέον! Μάλιστα το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά, σε περίπτωση που τα γραφόμενα της Wikipedia συνάδουν με τις σκέψεις και την κρίση του δικαστή.
Για την πραγματοποίηση της έρευνας, η ομάδα του MIT ζήτησε από φοιτητές της Νομικής να γράψουν πάνω από 150 άρθρα σχετικά με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιρλανδίας. Τα μισά εξ αυτών ανέβηκαν και διαμοιράστηκαν μέσα από πλατφόρμες που χρησιμοποιούν δικαστές και δικηγόροι, ενώ τα υπόλοιπα δε δημοσιεύτηκαν αλλά παρέμειναν κρυφά, αφού πρόθεση των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν τι θα γινόταν στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε κάποιο σχετικό άρθρο στη Wikipedia. Εν τέλει οι αρχικές τους θεωρίες επιβεβαιώθηκαν.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο πιθανότερος λόγος για τον οποίο παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, είναι η έλλειψη χρόνου από πλευράς δικαστών, κυρίως σε μικρότερα δικαστήρια. Η δε λογική ήταν απλή, αφού οι δικαστές ήταν σε θέση να ερευνήσουν πιθανό δεδικασμένο χωρίς να χρειαστεί να σπαταλήσουν ιδιαίτερο χρόνο. Το ερώτημα βέβαια είναι τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που κάποιος έχει παραποιήσει ένα τέτοιο κείμενο. Δε χρειάζεται και μεγάλη φαντασία, έτσι;