Πώς θα μπορούσε να σωθεί το Voyager 1 της NASA

4 εβδομάδες πριν
NASA Voyager 1

Το διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA, το πιο απομακρυσμένο ανθρώπινο δημιούργημα που εξερευνά το διαστρικό διάστημα, αντιμετωπίζει εδώ και τέσσερις μήνες προβλήματα επικοινωνίας με τη Γη. Οι μηχανικοί του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA στην Καλιφόρνια, υπεύθυνοι για τη διαχείριση του σκάφους, πιστεύουν ότι η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται σε μια αστοχία στη μνήμη του Υποσυστήματος Δεδομένων Πτήσης (FDS), ενός από τους τρεις βασικούς υπολογιστές του Voyager 1.

Στις 14 Νοεμβρίου, το σκάφος άρχισε να εκπέμπει μη αξιοποιήσιμα δεδομένα, παρόλο που τα συστήματα επικοινωνίας του φαίνεται να λειτουργούν κανονικά. Αυτό υποδηλώνει ότι το Voyager 1 παραμένει "ζωντανό", αλλά οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν ποιο τμήμα της μνήμης του FDS δημιουργεί το πρόβλημα.

Στην προσπάθειά τους να απομονώσουν την αιτία, οι μηχανικοί έστειλαν στις 1 Μαρτίου μια εντολή στο Voyager 1, που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, ώστε να δοκιμάσει διαφορετικές ακολουθίες στο λογισμικό του. Η απάντηση του σκάφους, αν και δεν ήταν στη συνηθισμένη μορφή, περιείχε μια αναφορά της κατάστασης του συνόλου της μνήμης του FDS, κάτι που έδωσε ελπίδα στους μηχανικούς.

Πλέον, η ομάδα συγκρίνει κάθε στοιχείο από τον κώδικα που περιγράφει την κατάσταση της μνήμης του FDS με τα σήματα που έστελνε το Voyager 1 πριν από το Νοέμβριο, με στόχο τον εντοπισμό της ρίζας του προβλήματος. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες, καθώς οι μηχανικοί θέλουν να αποφύγουν τη δημιουργία νέων προβλημάτων.

Το Voyager 1, που εκτοξεύτηκε το 1977, πέρασε κοντά από τον Δία και τον Κρόνο και το 2012 εισήλθε στο διαστρικό διάστημα, αφήνοντας πίσω του την ηλιόσφαιρα. Μαζί με το δίδυμο σκάφος Voyager 2, έχουν ξεπεράσει πολλά τεχνικά προβλήματα χάρη στις προσπάθειες των μηχανικών, που συχνά ανατρέχουν σε παλιά σχέδια και έγγραφα από την εποχή της κατασκευής τους, πριν από περίπου 50 χρόνια.

Παρά την εξάντληση των καυσίμων και τη γήρανση των εξαρτημάτων, οι ομάδες διαχείρισης των Voyager της NASA καταφέρνουν να διατηρούν τα σκάφη λειτουργικά, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο. Η Σούζαν Ντοντ, επικεφαλής των ομάδων, είχε δηλώσει ότι θα χρειαζόταν το "μεγαλύτερο θαύμα" για την επαναφορά του Voyager 1 σε κανονική λειτουργία. Τώρα, η φωνή του σκάφους από το διαστρικό διάστημα προσφέρει στους μηχανικούς ένα στοιχείο που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να πραγματώσουν αυτό το θαύμα και να συνεχίσουν την ιστορική αποστολή εξερεύνησης του διαστήματος.