Ο φωνητικός βοηθός ChatGPT της OpenAI που ανακοινώθηκε πρόσφατα, με την ονομασία "Sky", έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τη φωνή της Scarlett Johansson στην ταινία "Her" του 2013, με αποτέλεσμα η νομική ομάδα της ηθοποιού να ζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία ανάπτυξης. Η Johansson αποκάλυψε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, την είχε προσεγγίσει πριν από μήνες, προτείνοντας να παραχωρήσει άδεια χρήσης της φωνής της για τη νέα ψηφιακή βοηθό, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Παρόλα αυτά, η φωνή που παρουσιάστηκε έχει εκπληκτική ομοιότητα με τη φωνή της Johansson, με αποτέλεσμα να αισθάνεται προδομένη και να ανησυχεί για την έλλειψη νομικών εγγυήσεων που περιβάλλουν τη χρήση δημιουργικής εργασίας σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Η OpenAI αρνήθηκε οποιαδήποτε σκόπιμη μίμηση της φωνής της Johansson, δηλώνοντας ότι η φωνή ανήκει σε διαφορετική επαγγελματική ηθοποιό. Η εταιρεία διέκοψε τη χρήση της φωνής "Sky" από σεβασμό προς την Johansson και ζήτησε συγγνώμη για την κακή επικοινωνία. Σε μια ανάρτηση στο blog της, η OpenAI διευκρίνισε ότι το chatbot αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας πέντε φωνές που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με διάφορους ηθοποιούς, ενώ σχεδιάζει να εισαγάγει και άλλες φωνές στο μέλλον. Μπορείς να ακούσεις μάλιστα την ανακοίνωση της ηθοποιού στο παρακάτω βίντεο, μέσα από τη φωνή της OpenAI και να κάνεις τις συγκρίσεις σου.
Πάντως οι προθέσεις της εταιρείας τίθενται εν αμφιβόλω αφού ο Altman, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η ταινία του Spike Jonze του 2013 είναι η αγαπημένη του ταινία, προκάλεσε ο ίδιος τις συγκρίσεις δημοσιεύοντας τη λέξη "Her" στο X μετά την ανακοίνωση της νέας έκδοσης του ChatGPT από την εταιρεία. Ακολούθησαν αργότερα, τα στελέχη της OpenAI τα οποία αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της Johansson και της νέας φωνητικής βοηθού.
Το περιστατικό αναδεικνύει τους πιθανούς κινδύνους και τις κοινωνικές επιπτώσεις των προηγμένων voice assistants τεχνητής νοημοσύνης που μιλούν με προσωπικότητες που μοιάζουν με ανθρώπους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις θα μπορούσαν να προωθήσουν βαθιές συνδέσεις μεταξύ των χρηστών και των μηχανών, οδηγώντας ενδεχομένως σε εθιστική συμπεριφορά και συναισθηματικές προσκολλήσεις, όπως ακριβώς απεικονίζεται στην ταινία "Her".