Συνδυασμό ελικοπτέρου και αεροπλάνου παρουσίασε η AIRBUS

3 μήνες πριν
AIRBUS Racer

H διεύθυνση ελικοπτέρων της AIRBUS προχώρησε αυτό το μήνα στην παρουσίαση πειραματικού αεροσκάφους, το οποίο συνδυάζει στοιχεία ελικοπτέρου και αεροπλάνου, σε μια προσπάθεια να καταθέσει στην αγορά πρόταση με έμφαση στην ταχύτητα, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για τον καθορισμό της μορφής που θα έχουν τα ελικοφόρα αεροσκάφη του μέλλοντος.

Το Racer, όπως ονομάζεται το πειραματικό αεροσκάφος, συνδυάζει τον κλασικό έλικα του ελικοπτέρου, καθώς και δύο επιπλέον έλικες τοποθετημένους σε πτέρυγες, επιχειρώντας να συνδυάσει σταθερότητα με την ταχύτητα, περιορίζοντας έτσι τους χρόνους απόκρισης σε αποστολές καίριας σημασίας, όπως εντοπισμού και διάσωσης.

"Πρόκειται για αποστολές όπου η τάχιστη δυνατή μετάβαση στο επίμαχο σημείο είναι ζωτικής σημασίας. Συχνά, κάνουμε λόγο για τη 'χρυσή ώρα', ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπρουνό Εβέν, διευθύνων σύμβουλος της Airbus Helicopters, αναφερόμενος στο πολύ στενό χρονικό περιθώριο που θεωρείται ως το πλέον κρίσιμο, όταν οι άνθρωποι χρήζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Πρόσθεσε ακόμα ότι "με τις 90 πατέντες του, το Racer είναι το τέλειο παράδειγμα του επιπέδου καινοτομίας που μπορεί να επιτευχθεί όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι συναντιούνται. Αυτή η πρώτη πτήση είναι μια περήφανη στιγμή για την Airbus Helicopters και για τους 40 εταίρους μας σε 13 χώρες [...] Ανυπομονώ να παρακολουθήσω αυτό το πειραματικό μοντέλο να πρωτοπορεί στις δυνατότητες υψηλής ταχύτητας και να αναπτύσσει το σύστημα οικολογικής λειτουργίας που θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου", πρόσθεσε. 

O συνδυασμός ελικοπτέρου και αεροπλάνου προσφέρει στο αεροσκάφος τη δυνατότητα να επιχειρεί σε δύσβατες περιοχές, τις οποίες μπορεί να προσεγγίζει με κάθετη προσγείωση, ταυτόχρονα όμως οι δύο επιπλέον έλικες στις πτέρυγες προσφέρουν επιπλέον ταχύτητα, στην οποία συνήθως υστερούν τα ελικόπτερα έναντι των αεροπλάνων, ώστε το Racer να φτάνει εγκαίρως στο στόχο του.

Η AIRBUS Helicopters προχώρησε στην παρουσίαση στη βάση της εταιρίας, στη Μαρινιάν, κοντά στη Μασσαλία, παρουσία 150 στελεχών της βιομηχανίας, πολιτικών και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στήριξε το πρόγραμμα ανάπτυξης του αεροσκάφους, μέσω της πρωτοβουλίας Clean Sky 2.

Η επίδειξη πραγματοποιείται λίγους μήνες αφότου δύο κατασκευάστριες εταιρίες ελικοπτέρων, η ιταλική Leonardo και η αμερικανική Bell, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την εξέλιξη της υπάρχουσας τεχνολογίας ελικοφόρων αεροσκαφών.