Σε μια πρωτοποριακή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανακάλυψαν ότι τα φυτά εκπέμπουν ήχους σε συχνότητες πέραν της ανθρώπινης ακοής, αμφισβητώντας την ιδέα ενός ήρεμου και σιωπηλού “χωραφιού με λουλούδια”. Με επικεφαλής την Lilach Hadany, η ομάδα ξεκίνησε να διερευνήσει αν τα φυτά παράγουν ήχους και, αν ναι, να αποκρυπτογραφήσει το νόημά τους.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν φυτά ντομάτας και καπνού σε διάφορες καταστάσεις δυσφορίας, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, της βλάβης του στελέχους και της τέλειας υγείας. Τα φυτά τοποθετήθηκαν σε ένα ακουστικό κουτί εξοπλισμένο με υπερηχητικά μικρόφωνα και απομονώθηκαν από τον περιβαλλοντικό θόρυβο. Παραδόξως, τα μικρόφωνα ανίχνευσαν μια σειρά υπερηχητικών ήχων που έβγαιναν από κάθε φυτό, με συχνότητες που κυμαίνονταν από 40 έως 80 kilohertz, πολύ πάνω από το εύρος της ανθρώπινης ακοής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα των ηχητικών εκπομπών διέφερε ανάλογα με την κατάσταση του φυτού. Τα υγιή φυτά εξέπεμπαν ήχους λιγότερο από μία φορά την ώρα, ενώ τα στρεσαρισμένα φυτά, είτε από αφυδάτωση είτε από τραυματισμό, εξέφραζαν την αγωνία τους δεκάδες φορές μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Το πείραμα επαναλήφθηκε σε διαφορετικά περιβάλλοντα με διαφορετικά επίπεδα θορύβου υποβάθρου για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ευρημάτων.
Για την περαιτέρω ανάλυση των ήχων που συλλέχθηκαν, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για να μάθει τα νοήματα πίσω από τους διάφορους ήχους και να εντοπίσει ποιοι τύποι φυτών παρήγαγαν συγκεκριμένους ήχους. Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης προσδιόρισε με επιτυχία την αιτία και τη σοβαρότητα του στρες σε μεμονωμένα φυτά, ακόμη και με την παρουσία σημαντικού θορύβου υποβάθρου.
Οι επιπτώσεις αυτής της ανακάλυψης είναι εκτεταμένες, υποδηλώνοντας ότι ο κόσμος είναι γεμάτος με ήχους φυτών που περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ευημερία τους, όπως η έλλειψη νερού ή ο τραυματισμός τους. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτοί οι ήχοι πιθανότατα ανιχνεύονται από κοντινά πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων νυχτερίδων, τρωκτικών, εντόμων και ενδεχομένως άλλων φυτών, τα οποία μπορεί να ανταποκρίνονται σε αυτά τα ακουστικά στοιχεία.
Στο άμεσο μέλλον η ερευνητική ομάδα στοχεύει να διερευνήσει πώς άλλοι οργανισμοί και φυτά αντιδρούν σε αυτούς τους ήχους και να αποκαλύψει τους μηχανισμούς πίσω από την ικανότητα των φυτών να παράγουν θόρυβο. Επιπλέον, πιστεύουν ότι αυτή η γνώση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον άνθρωπο, χρησιμοποιώντας αισθητήρες για να ειδοποιούν τους καλλιεργητές όταν τα φυτά χρειάζονται πότισμα ή άλλη φροντίδα.