Το μαλλιαρό μαμούθ, ένα εξαφανισμένο είδος που περιπλανιόταν στη Γη για πάνω από 200.000 χρόνια, μπορεί σύντομα να επιστρέψει. Η Colossal, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Ντάλας του Τέξας, εργάζεται για την επαναφορά του μαλλιαρού μαμούθ χρησιμοποιώντας τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας.
Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση 60 εκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξει την έρευνά της και είναι βέβαιη ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα ζωντανό, αναπνέον μαλλιαρό μαμούθ μέχρι το 2027. Οι επιστήμονες της Colossal θα χρησιμοποιήσουν DNA από μαλλιαρά μαμούθ που έχουν διατηρηθεί στο μόνιμο πάγο της Αρκτικής για να δημιουργήσουν ένα έμβρυο. Αυτό το έμβρυο θα εμφυτευτεί στη συνέχεια σε έναν ασιατικό ελέφαντα, ο οποίος θα κυοφορήσει το μωρό μέχρι να γεννήσει.
Το μαλλιαρό μαμούθ είναι ένα πλάσμα ανθεκτικό στο κρύο που είναι κατάλληλο για τη ζωή στην Αρκτική. Η Colossal πιστεύει ότι η επανεισαγωγή του μαλλιαρού μαμούθ στην Αρκτική μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι συνήθειες βόσκησης του μαμούθ θα βοηθούσαν να διατηρηθεί υγιής η τούνδρα και να αποτραπεί η μετατροπή της σε έρημο.
Ωστόσο, υπάρχουν και ηθικές ανησυχίες σχετικά με το όλο project αφού δεν λείπουν οι απόψεις ακόμα και από μερίδα επιστημόνων ότι είναι λάθος να παρεμβαίνουμε στη φύση και ότι το μαλλιαρό μαμούθ μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβιώσει στον σύγχρονο κόσμο. Άλλοι ανησυχούν ότι το μαλλιαρό μαμούθ θα μπορούσε να ανταγωνιστεί άλλα ζώα για τροφή και πόρους.
Η Colossal γνωρίζει αυτές τις ανησυχίες και εργάζεται για την αντιμετώπισή τους. Η εταιρεία δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι η “δημιουργία” της θα επανενταχθεί με τρόπο ασφαλή και βιώσιμο. Η εταιρεία εργάζεται επίσης για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με το μαλλιαρό μαμούθ και τις προκλήσεις της επαναφοράς του από την εξαφάνιση.
Η απόφαση για την επιστροφή ή όχι του μαλλιαρού μαμούθ είναι πολύπλοκη. Υπάρχουν τόσο ηθικές όσο και επιστημονικές εκτιμήσεις που πρέπει να σταθμιστούν. Ωστόσο, το έργο της Colossal είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο συγκεκριμένο τομέα της και θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της Αρκτικής.