Ένας υποψήφιος φοιτητής στην Τουρκία επιχείρησε να εισαχθεί σε πανεπιστήμιο χρησιμοποιώντας μια πρωτότυπη μέθοδο, η οποία όμως οδήγησε στη σύλληψή του από τις αρχές. Ο νεαρός άνδρας εντοπίστηκε να συμπεριφέρεται ύποπτα κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία και να οδηγηθεί στα κρατητήρια. Ένα ακόμη άτομο, που φέρεται να βοηθούσε τον υποψήφιο, τέθηκε επίσης υπό κράτηση.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της νοτιοδυτικής επαρχίας Ισπάρτα, ο υποψήφιος χρησιμοποιούσε μια αυτοσχέδια συσκευή, η οποία αποτελούνταν από μια κάμερα τοποθετημένη ώστε να μοιάζει με κουμπί πουκαμίσου και ένα router κρυμμένο στη σόλα του παπουτσιού του. Η συσκευή επικοινωνούσε με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ήταν σε θέση να εντοπίζει τις σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις των εξετάσεων και να τις υπαγορεύει στον υποψήφιο μέσω ακουστικού.
Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που καταδεικνύει τη λειτουργία του συστήματος. Σε αυτό, ένας Τούρκος αστυνομικός σκανάρει μια ερώτηση και το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει τη σωστή απάντηση, η οποία ακολούθως μεταδίδεται μέσω του ακουστικού.
Ο υποψήφιος προσπαθούσε να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το οποίο εδρεύει στην Ισπάρτα, γενέτειρα του ομώνυμου Τούρκου πολιτικού. Παρά την ευρηματικότητα του νεαρού άνδρα, η απόπειρά του απέτυχε και πλέον αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
Πέρα από την πρωτοτυπία της μεθόδου, η υπόθεση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Το γεγονός ότι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να απαντήσει με επιτυχία σε ερωτήσεις εξετάσεων που κρίνονται επαρκείς για την επιλογή ανθρώπων στην ανώτατη εκπαίδευση, αποτελεί ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν ο συγκεκριμένος υποψήφιος θα είναι ο τελευταίος που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία με αυτόν τον τρόπο, αντί να αφιερώσει το χρόνο του στη μελέτη και την προετοιμασία για τις εξετάσεις.