Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η παρακολούθηση των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, όπως το Eurobasket ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (σ.σ. η επίσημη ονομασία του Μουντιάλ αν δεν το κατάλαβες) ήταν αρκετά… γραμμική: έβρισκες μία τηλεόραση που είχε τον αγώνα που ήθελες να δεις και απλά τον παρακολουθούσες.
Και ευχόσουν ο δημοσιογράφος να ήταν αρκετά καλός ώστε να σου δίνει και ορισμένες πληροφορίες παραπάνω για τους αγωνιζόμενους αλλά και στατιστικά στοιχεία. Μιλάμε για μία εποχή όπου για να δεις πόσους πόντους είχε σημειώσει κάθε παίκτης της ομάδας σου έπρεπε να περιμένεις από το κανάλι να προβάλει τον σχετικό πίνακα και, φυσικά, αν ενδιαφερόσουν για λεπτομέρειες όπως ποσοστό ευστοχίας, ασίστ κ.ά. τότε μάλλον έπρεπε να περιμένεις μέχρι το τέλος του αγώνα. Και να είσαι τυχερός αν στο site που διάβαζες την ανασκόπηση του αγώνα έδιναν τέτοιες πληροφορίες.
Εν έτει 2022, όμως, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Καταρχάς, δεν χρειάζεται να είσαι μπροστά στην τηλεόραση για να δεις κάποιον αγώνα. Σαφώς και η εμπειρία είναι καλύτερη όταν βλέπεις τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε μία 50άρα ή ακόμη καλύτερα μία 65άρα τηλεόραση, αλλά αν δεν μπορείς να είσαι μπροστά σε μία τηλεόραση τότε οι επιλογές που έχεις είναι αρκετές.
Πρακτικά, μπορείς να δεις τον αγώνα είτε στο smartphone σου είτε στο tablet σου είτε ακόμη και στον προσωπικό υπολογιστή σου. Όλες οι πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης προσφέρουν τη δυνατότητα να παρακολουθείς έναν αγώνα -είτε ζωντανά είτε on demand- μέσα από το app που έχουν ή μέσω του web browser. Το ίδιο ισχύει και για τα τηλεοπτικά κανάλια. Άρα, πρακτικά μπορείς να δεις τον αγώνα που θες -σε περίπτωση που προβάλλεται από κάποια πλατφόρμα ή κανάλι- οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι. Κάτι που σημαίνει ότι το 5G μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο.
Σε περίπτωση που θες να δεις όλα τα παιχνίδια μίας διοργάνωσης, τότε να αναφέρουμε ότι οι διοργανώτριες αρχές ή ομοσπονδίες έχουν τις δικές τους συνδρομητικές υπηρεσίες για να μπορεί κάποιος/α να δει όλους τους αγώνες όποτε και όπου το επιθυμεί.
Όμως, η πιο ενδιαφέρουσα δυνατότητα που προσφέρουν οι διοργανωτές μέσα από τα sites τους είτε μέσω κάποιου app και, μάλιστα, δωρεάν είναι οι πληροφορίες για έναν αγώνα και μάλιστα σε ζωντανή ροή. Για παράδειγμα, στο Eurobasket, αν «κατεβάσεις» το επίσημο app μπορείς να βλέπεις live τα στατιστικά του αγώνα που παρακολουθείς. Τόσο τα ομαδικά στατιστικά όσο και τα ατομικά στατιστικά. Συν ότι μπορείς να βρεις πληροφορίες για τους παίκτες που αγωνίζονται, ακόμη και ένα σύντομο βιογραφικό τους. Έτσι, όταν βλέπεις έναν αγώνα του Champions League και δεν ξέρεις ποιος είναι ο παίκτης με το 12 στη φανέλα του, μπορείς πολύ εύκολα και γρήγορα να το βρεις από το smartphone ή το tablet σου κατά τη διάρκεια του αγώνα. Και να απαντηθούν και οι όποιες διαφωνίες με την παρέα για το που έπαιζε αυτός ο παίκτης και πότε τον είχατε ξαναδεί.
Πέραν από τις πληροφορίες και τα στατιστικά δεδομένα που ενδιαφέρουν πολλούς φιλάθλους, το Διαδίκτυο προσφέρει μία ακόμη δυνατότητα: αυτή του σχολιασμού. Τα περισσότερα αθλητικά sites προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες να σχολιάζουν ζωντανά την εξέλιξη του αγώνα μαζί με το σχολιασμό των δικών τους δημοσιογράφων.
Οπότε ακόμη και αν δεν μπορείς να δεις τον αγώνα μπορείς να παρακολουθείς την εξέλιξη του κατά τη διάρκεια της μετάδοσης.
Επίσης, μπορείς να σχολιάζεις ζωντανά την εξέλιξη με τους φίλους σου ακόμη και αν δεν είστε μαζί μπροστά στην τηλεόραση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φτιάξεις ένα group chat στο Viber, στο Messenger ή στο WhatsApp και να σχολιάζεις τους αγώνες live και γράφοντας κυριολεκτικά ό,τι επιθυμείς.
Πολύ απλά, η εμπειρία της θέασης ενός αγώνα ή έστω της ενημέρωσης για την εξέλιξη του είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Και οι δυνατότητες αυτές αναμένεται να διευρυνθούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια όταν θα μπορείς, για παράδειγμα, να δεις έναν αγώνα από όποια κάμερα επιθυμείς ή με τον σχολιασμό που σου αρέσει περισσότερο.