Έφηβος με επιληψία έλαβε το πρώτο εγκεφαλικό εμφύτευμα ελέγχου κρίσεων

2 μήνες πριν
Όραν Νόουλσον

Η ιατρική τεχνολογία σημειώνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της επιληψίας, με την πρώτη παγκοσμίως εμφύτευση εγκεφαλικής συσκευής σε έναν 13χρονο ασθενή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Όραν Νόουλσον, που πάσχει από το σύνδρομο Lennox-Gastaut, μια σπάνια μορφή επιληψίας, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Η συσκευή, που αναπτύχθηκε από την Amber Therapeutics, λειτουργεί ως προσομοιωτής νευρικών σημάτων. Τοποθετήθηκε στο κρανίο του ασθενούς, με δύο ηλεκτρόδια να εκτείνονται βαθιά στον εγκέφαλο. Ο μηχανισμός παρέχει συνεχές, χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα για την πρόληψη ή μείωση των κρίσεων.

Τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση είναι ενθαρρυντικά. Οι ημερήσιες επιληπτικές κρίσεις του Όραν έχουν μειωθεί κατά 80%. Η μητέρα του, Τζαστίν Νόουλσον, αναφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής του γιου της, συμπεριλαμβανομένης αυξημένης λεκτικής επικοινωνίας και συμμετοχής σε δραστηριότητες.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος που περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ διαφόρων ιατρικών ιδρυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Δρ. Μάρτιν Τίσνταλ, ο παιδιατρικός νευροχειρουργός που ηγήθηκε της επέμβασης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα.

Το εμφύτευμα Picostim είναι μία από τις πολλές καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τη διαχείριση της επιληψίας. Άλλες πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνουν το Epiness, μια φορητή συσκευή που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ το 2020, η οποία μπορεί να προβλέψει επιληπτικές κρίσεις έως και μία ώρα πριν την εκδήλωσή τους. Επιπλέον, το 2018 εισήχθη το Nightwatch, ένα ειδικό περιβραχιόνιο σχεδιασμένο για την ανίχνευση νυχτερινών κρίσεων και την ειδοποίηση των φροντιστών.

Αυτές οι εξελίξεις αντιπροσωπεύουν σημαντικά βήματα προόδου στη διαχείριση της επιληψίας, προσφέροντας ελπίδα σε ασθενείς και οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτή τη πρόκληση. Η περίπτωση του Όραν Νόουλσον αναδεικνύει το δυναμικό αυτών των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία, ιδιαίτερα εκείνων με σοβαρές μορφές της πάθησης που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις συμβατικές θεραπείες.