Ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του παιδικού αυτισμού

3 μήνες πριν
hands holding colorful letters with word autism

Μια πρωτοποριακή κλινική δοκιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προσφέρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του αυτισμού σε μικρά παιδιά. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personalized Medicine, επικεντρώθηκε σε δύο ετεροζυγωτικά δίδυμα κορίτσια με σοβαρή διάγνωση αυτισμού.

Το πρόγραμμα παρέμβασης, που διήρκεσε δύο χρόνια, συνδύασε διάφορες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφορικής ανάλυσης, της λογοθεραπείας και ενός αυστηρού διατροφικού πλάνου. Η διατροφή των παιδιών ήταν χωρίς γλουτένη και καζεΐνη, με περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης και έμφαση σε βιολογικά, τοπικά προϊόντα. Επιπλέον, τα κορίτσια έλαβαν καθημερινά συμπληρώματα διατροφής.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, ιδιαίτερα για το ένα από τα δύο κορίτσια. Η "Δίδυμη Π", όπως αναφέρεται στη μελέτη, παρουσίασε τόσο σημαντική βελτίωση που οι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν διαφέρει πλέον από παιδιά χωρίς ιστορικό αυτισμού. Η βαθμολογία της στην κλίμακα Αξιολόγησης Θεραπείας Αυτισμού μειώθηκε από 43 σε μόλις 4 μέσα σε 19 μήνες.

Η "Δίδυμη Λ", αν και ξεκίνησε με βαρύτερη μορφή αυτισμού, σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο. Η βαθμολογία της μειώθηκε από 76 σε 32 σε διάστημα 18 μηνών.

Ο Δρ. Κρις Ντ'Αντάμο από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, τόνισε ότι αν και δεν χρησιμοποιούν τον όρο "θεραπεία", οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν είναι πιθανό να είναι μόνιμες. Εξήγησε ότι καθώς ο αυτισμός επηρεάζει την ανάπτυξη, η επιστροφή σε μια τυπική αναπτυξιακή πορεία καθιστά απίθανη την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι γονείς των κοριτσιών, που παραμένουν ανώνυμοι, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, τονίζοντας τη σημασία μιας ολιστικής, εξατομικευμένης προσέγγισης. Παρά τις κοινές γενετικές καταβολές και το οικογενειακό περιβάλλον, τα δύο κορίτσια εκδήλωσαν τον αυτισμό με πολύ διαφορετικούς τρόπους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσαρμοσμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Αυτή η μελέτη ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση και αντιμετώπιση του αυτισμού. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε μεγαλύτερο δείγμα. Η επιτυχία αυτής της προσέγγισης προσφέρει ελπίδα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης και της εξατομικευμένης θεραπείας στην αντιμετώπιση του αυτισμού.