Επαναστατική Ανακάλυψη: Εφικτή η αποθήκευση ενέργειας σε ανθρώπινες τρίχες

6 μήνες πριν
dr sing

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Τσαρλς Στουρτ στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον Δρ. Αμαντίπ Σινγκ Πανού και τον καθηγητή Μουχάμαντ Σιντικί, ανέπτυξε μια καινοτόμο μέθοδο μετατροπής των ανθρώπινων τριχών σε γραφίτη, με πιθανές εφαρμογές στην αποθήκευση ενέργειας και τη φαρμακευτική τεχνολογία. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας και την αξιοποίηση των βιολογικών απορριμμάτων.

Ο Δρ. Σινγκ τόνισε την αυξανόμενη ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγή γραφίτη, ενός βασικού υλικού στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η παραγωγή γραφίτη με βιώσιμο τρόπο από άμεσα διαθέσιμο και τοπικό υλικό, όπως οι ανθρώπινες τρίχες, θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά τον ενεργειακό τομέα της Αυστραλίας.

Η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης για μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ωστόσο, η παραγωγή γραφίτη για αυτές τις μπαταρίες μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική μόλυνση λόγω της χρήσης επικίνδυνων χημικών ουσιών. Οι ανθρώπινες τρίχες, ως μια άφθονη και οικολογική πηγή άνθρακα, προσφέρουν μια καθαρή εναλλακτική λύση με ελάχιστα υποπροϊόντα ή αρνητικές επιπτώσεις.

Η Sustainable Salons, ένας οργανισμός που ειδικεύεται στη συλλογή και διαχείριση απορριμμάτων από κομμωτήρια σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, προμήθευσε τον Δρ. Σινγκ με ανθρώπινες τρίχες για την έρευνά του από το 2020. Ο Πολ Φράσκα, συνιδρυτής της Sustainable Salons, οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι τρίχες θα αποτελούν έναν βιώσιμο και ανεξάντλητο πόρο με τεράστιες προοπτικές, καθώς διαρκώς αναπτύσσονται.

Σε προηγούμενη έρευνα, ο Δρ. Σινγκ είχε ήδη καταφέρει να αξιοποιήσει τις ανθρώπινες τρίχες για την κατασκευή εύπλαστων διόδων εκπομπής φωτός (LED), αντικαθιστώντας τα βαρέα μέταλλα με ενεργό υλικό που προέρχεται από τις τρίχες. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον.