Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε πριν λίγους μήνες το περιοδικό Ιατρικής New England (NEMJ) και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Πληροφοριών του, ένα εξουσιοδοτημένο σύνολο πρωτοπόρων στον χώρο της υγείας και της περίθαλψης. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, η πλειοψηφία των περίπου 1000 συμμετεχόντων απ’ όλο τον κόσμο απάντησε πως η τηλεϊατρική είναι σε θέση να ενισχύσει την υγεία των ασθενών, να τους προσφέρει ιατρική φροντίδα καλής ποιότητας και να δώσει λύσεις προσβασιμότητας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τα αποτελέσματα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα, αν αναλογιστούμε ότι αποτυπώνουν την κατάσταση που βίωσε ο πλανήτης τα τελευταία δύο χρόνια ελέω COVID-19 και ως εκ τούτου βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες. Συγκεκριμένα, το 71% των συμμετεχόντων από τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι η τηλεϊατρική βελτίωσε την υγεία των ασθενών ενώ σε ό,τι αφορά την παροχή βασικής φροντίδας, το ποσοστό ήταν ακόμα υψηλότερο φτάνοντας το 81%. Τα μέλη του Συμβουλίου Πληροφοριών του NEMJ εξ Αμερικής συμφώνησαν (84%) ακόμα πως δίχως την τηλεϊατρική, οι ομάδες υψηλού κινδύνου δε θα λάμβαναν αρκετή φροντίδα.
Ακόμα κι έτσι πάντως, υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους η τηλεϊατρική μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί. Η έρευνα κατέδειξε π.χ. πως δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε λύσεις τηλεϊατρικής για πολλούς και διάφορους λόγους (από το ότι δε γνωρίζουν καλά τη γλώσσα, μέχρι την απουσία αξιόπιστης σύνδεσης στο διαδίκτυο). Ένας ακόμα τομέας που χρήζει βελτίωσης, είναι η μέτρηση της αποτελεσματικότητας της τηλεϊατρικής: ενώ υπάρχουν ποσοτικά κριτήρια για τις φυσικές επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία, δεν ισχύει το ίδιο για τις συνεδρίες και τα ραντεβού τηλεϊατρικής. Ένα τελευταίο πρόβλημα, είναι η έλλειψη εκπαίδευσης, αφού μόλις το 38% των Αμερικανών συμμετεχόντων δήλωσε πως το ίδρυμα/οργανισμός για το οποίο δουλεύουν, προσφέρει σχετική εκπαιδευτική κάλυψη.
«Η παγκόσμια έρευνα αυτή αποδεικνύει την ξεκάθαρη ανάγκη για την τηλεϊατρική πέραν της πανδημίας», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο κολλέγιο Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης, Δρ. Rahul Sharma. «Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι όπως και κάθε άλλη μέθοδος παροχής ιατρικής φροντίδας, έτσι και η τηλεϊατρική οφείλει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς την ποιότητα, την εκπαίδευση, την προσβασιμότητα και τα στάνταρ».