Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησαν οι αναλυτές του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου του Stanford (Stanford Medicine). Το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν ένα: αν υπάρχει η οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της ηλικίας απόκτησης του πρώτου κινητού τηλεφώνου ενός παιδιού με την ποιότητα ζωής του (όπως αυτή προκύπτει βάσει αξιολόγησης βαθμών, ύπνου και συμπτωμάτων κατάθλιψης). Στην έρευνα συμμετείχαν περί τα 250 παιδιά. Κοινό χαρακτηριστικό τους, η απόκτηση του πρώτου τους smartphone μέσα στα πέντε χρόνια κατά τα οποία διεξήχθη η έρευνα.
«Είδαμε ότι είτε τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κινητό τηλέφωνο, είτε όχι, η απόκτηση της πρώτης τους συσκευής δεν συσχετίστηκε με κάποια σημαντική αλλαγή στον τρόπο και την ποιότητα ζωής τους», ανέφερε η Xiaoran Sun, υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής και Επιστήμης Δεδομένων στο Stanford κατά τη διάρκεια της μελέτης (και εκ των υπευθύνων γι’ αυτή). Όσο για την… ερώτηση του εκατομμυρίου, το αν υπάρχει δηλαδή ιδανική ηλικία για να αποκτήσει ένα παιδί το πρώτο του smartphone; «Δεν υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας που να λέει ότι το παιδί πρέπει να τελειώσει τη Β’ γυμνασίου ή να φτάσει μία συγκεκριμένη ηλικία».
Αναλύοντας πάντως τα ευρήματα της έρευνας, βλέπουμε ότι η μέση ηλικία κατά την οποία τα παιδιά που συμμετείχαν απέκτησαν το πρώτο τους smartphone ήταν τα 11,6 χρόνια (με τις μικρότερες και μεγαλύτερες τιμές να είναι 10,7 και 12,5 χρόνια αντίστοιχα).
«Οι γονείς παίρνουν τις αποφάσεις τους ανάλογα με τις ανάγκες των ίδιων (σ.σ. των παιδιών) και της οικογένειάς τους. Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να ωθήσουν ακόμα περισσότερο τους γονείς να κάνουν αυτό που πιστεύουν οι ίδιοι πως είναι το καλύτερο για τις οικογένειές τους», εξήγησε ο Thomas Robinson, επικεφαλής της έρευνας. Πρόσθεσε δε πως η πρόωρη απόκτηση κινητού τηλεφώνου δε συνδέεται επ’ ουδενί με προβλήματα, εξηγώντας πάντως πως δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που αυτή καθυστερήσει».