Τα τεστ κορονοϊού έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Παρ’ όλα αυτά όμως σε ορισμένες περιπτώσεις ανά τον κόσμο, τα μοριακά PCR εξακολουθούν να χρεώνονται αδικαιολόγητα ακριβά ενώ η πολύπλοκη εργαστηριακή τους επεξεργασία καθιστά συν τοις άλλοις την όλη διαδικασία τους ακόμα πιο δύσκολη. Όλα αυτά όμως αναμένεται να αλλάξουν εφ’ όσον εγκριθεί η μέθοδος που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.
Η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα τεστ PCR, προσφέροντας στους ανθρώπους έναν αξιόπιστο τρόπο να ελέγξουν την κατάσταση του οργανισμού τους σε ό,τι αφορά την COVID-19 στο σπίτι ή τη δουλειά. Απαιτεί βασικό εργαστηριακό εξοπλισμό, το κόστος του οποίου είναι κάτω από €100. Η αξιολόγηση του εκάστοτε δείγματος σάλιου γίνεται μέσω app που διατίθεται δωρεάν στα smartphones. Αυτό χρησιμοποιεί την κάμερα του smartphone για να μετρήσει τις αλλαγές χρώματος που υποδεικνύουν μια χημική αντίδραση.
Η διάγνωση προκύπτει σε λιγότερο από μισή ώρα ενώ το κόστος ανά τεστ είναι το 1/10 ενός μοριακού PCR -είναι φθηνότερο ακόμα κι από ένα rapid test! Η ομάδα των 25 επιστημόνων θεωρεί ότι η εν λόγω μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση και άλλων ιών όπως εκείνου της γρίπης. «Με νέες παραλλαγές του κορονοϊού να εμφανίζονται παγκοσμίως, ο έλεγχος και η ανίχνευση συνεχίζουν να αποτελούν βασικά στοιχεία των προσπαθειών ελέγχου της πανδημίας», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Michael Mahan και συνέχισε: «Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη διαθέτει smartphone και θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η ίση και δίκαιη πρόσβαση σε ακριβείς μεθόδους διάγνωσης».
Τα τεστ PCR έγιναν ανάρπαστα καθώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν στις προϋποθέσεις για την είσοδο σε πολλές χώρες -ιδίως σε ό,τι αφορούσε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες. Οι Αρχές ανά τον κόσμο προτιμούν τα μοριακά PCR τεστ αφού θεωρούνται κατά γενική ομολογία τα πιο αξιόπιστα και ευαίσθητα, όμως είναι πολύ πιθανόν η παραπάνω εξέλιξη να αλλάξει τον «χάρτη», βάζοντας και τα LAMP (Loop-mediated Isothermal Amplification) στο χάρτη, τα οποία ενισχύουν το ιικό RNA στο σάλιο για να ανιχνεύσει συγκεκριμένα γονίδια-στόχους.
Ο Αλεξάντερ Έντουαρντς, από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, ανέφερε ότι η μέθοδος αυτή αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να μετακινηθούν οι δοκιμές εκτός εργαστηρίου. «Αυτή η ενδιαφέρουσα έρευνα είναι σημαντική για να δείξει την ακρίβεια ενός σχετικά απλού τεστ για τον ιό σε επιχρίσματα από κλινικά δείγματα», είπε. «Ωστόσο, πολλές άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν ήδη δείξει ότι αυτός ο τύπος τεχνολογίας και απλοποίησης δοκιμών μπορεί να λειτουργήσει. Η πρόκληση παραμένει πώς να κυκλοφορήσουμε προϊόντα μεγάλης κλίμακας που βασίζονται σε αυτόν τον τύπο τεχνολογίας και να φτιάξουμε απλά, προϊόντα που θα είναι προσβάσιμα σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους».