Το Guided Frame της Google δίνει στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να βγάλουν φοβερές selfies

2 έτη πριν
blind guy taking a selfie

Είτε τις αγαπάς είτε τις μισείς, οι selfies αποτελούν μια σημαντική πτυχή της φωτογραφίας. Μας βοηθούν να συνδεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα και οι άνθρωποι ξοδεύουν αρκετό χρόνο για να σκεφτούν πώς να φαίνονται καλά σε λήψεις που επιθυμούν να φαίνονται μόνο αυτοί. Άνθρωποι με προβλήματα όρασης αλλά και τυφλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν smartphones, με τις δύο κυρίαρχες mobile πλατφόρμες να έχουν ενσωματώσει διάφορα χαρακτηριστικά όπως ακουστική καθοδήγηση για πλοήγηση στα διάφορα μενού και την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, όμως η λήψη φωτογραφιών είναι πολύ πιο δύσκολη. Αυτό μέχρι σήμερα αφού η Google παρουσίασε το Guided Frame, το οποίο πήρε σάρκα και οστά σε μία από τις εκδηλώσεις hackathon της εταιρείας.

Η λειτουργία είναι αρκετά έξυπνη όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο. Στρέψε την κάμερα στον εαυτό σου και το smartphone θα σε συμβουλέψει πώς να γείρεις και να περιστρέψεις την κάμερα για να βρεθείς πλήρως στο κάδρο και στη συνέχεια θα κάνει λήψη της φωτογραφίας χωρίς να χρειάζεται να πατήσεις οποιοδήποτε πλήκτρο.

Με υποδείξεις όπως "Μετακινήστε το τηλέφωνό σας δεξιά και προς τα πάνω" και μια αντίστροφη μέτρηση για να πετύχεις τις σωστές πόζες και εκφράσεις του προσώπου, το Guided Frame κάνει τη λήψη selfies από άτομα με χαμηλή ή και καθόλου όραση, παιχνιδάκι. «Μια selfie για μένα και για πολλούς τυφλούς χρήστες είναι ένας τρόπος έκφρασης», λέει ο Lingeng Wang, Technical Program Manager, Product Inclusion & Accessibility του τμήματος Google Hardware. Ο Wang αποτελεί μέλος της ομάδας που ενσωμάτωσε τη λειτουργία στα νέα Pixel 7 και Pixel 7 Pro που παρουσίασε πρόσφατα η Google.

Ο εμπλουτισμός των χαρακτηριστικών προσβασιμότητας σε mobile και desktop πλατφόρμες τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός, κάτι σίγουρα ευπρόσδεκτο. Είναι ενδεικτικό για παράδειγμα, ότι ολόκληρη η εκδήλωση της Google όπου παρουσιάστηκε το νέο της hardware για το 2022, ήταν διαθέσιμη και στην Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα και είχε υποτίτλους υψηλής ποιότητας καθ' όλη τη διάρκεια. Τo να μιλάμε όλοι για τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί χρήστες κατά την ανάπτυξη προϊόντων, είναι κάτι απαραίτητο και η Google αξίζει συγχαρητήρια που σπρώχνει τον όλο κλάδο προς τη σωστή κατεύθυνση.