Η COSMOTE στηρίζει την ανακύκλωση, συμβάλλοντας σε καθαρότερες θάλασσες και ακτές

1 έτος πριν
COSMOTE ανακύκλωση

Νέα smartphones, tablets, laptops. Ουδείς μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία ενός νέου, γυαλιστερού, ταχύτατου και καθ’ όλα εντυπωσιακού προϊόντος τεχνολογίας. Τι γίνεται όμως με τα παλιά; Μ’ εκείνα που έχοντας εκπληρώσει την αποστολή τους και δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης; Τα λεγόμενα ηλεκτρονικά απορρίμματα ή e-waste, τα ηλεκτρονικά προϊόντα που βρίσκονται ή έχουν ξεπεράσει το τέλος της χρήσιμης ζωής τους, αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο είδος απορριμμάτων στον πλανήτη. Η ανθρωπότητα έχει ξεπεράσει τους 50 εκατ. τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων σε ετήσια βάση κι αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τις ηλεκτρικές συσκευές (από σεσουάρ μέχρι ψυγεία), τότε ο αριθμός ξεφεύγει.

Αυτό που ίσως να μη γνώριζες όμως είναι πως αυτού του είδους οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούνται μεταξύ άλλων από υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Μέταλλα (αλουμίνιο, χαλκός, χρυσό), μπαταρίες, γυαλί, πλαστικό και άλλα στοιχεία μπορούν να αφαιρεθούν και να ανακυκλωθούν, προστατεύοντας έτσι τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της βιωσιμότητας στη Γη.

Πρόγραμμα Ανακύκλωσης καταστημάτων Ομίλου ΟΤΕ

Άλλωστε η ανακύκλωση συσκευών αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Ήδη από το 2013 στο ΓΕΡΜΑΝΟ και τη COSMOTE έχουμε εφαρμόσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών στα καταστήματά μας το οποίο έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία! Μόνο πέρυσι, να φανταστείς, συγκεντρώθηκαν στα καταστήματα του δικτύου περίπου 119.000 συσκευές, εξοικονομώντας μία σημαντική ποσότητα φυσικών πόρων και δημιουργώντας ένα πραγματικό «ορυχείο» ανάκτησης μετάλλων με 54 κιλά ασήμι, πέντε κιλά χρυσό, τρία κιλά παλλάδιο και δύο τόνους χαλκό. Ανακυκλώθηκαν 20,7 τόνοι μπαταριών, γεγονός που απέτρεψε τη ρύπανση 620 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, καθώς επίσης και 2233 τεμάχια μελανοδοχείων, εξοικονομώντας 16.500 λίτρα πετρελαίου!

Ίσως αναρωτιέσαι πως θα μπορούσες να συμμετάσχεις και εσύ στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Αρχικά ρίξε μια καλή ματιά στο σπίτι ή το γραφείο σου ώστε να εντοπίσεις παλιές, ηλεκτρονικές συσκευές που δε χρειάζεσαι. Επί της ουσίας ψάχνεις για smartphones, κινητά τηλέφωνα, σταθερά τηλέφωνα (ενσύρματα και ασύρματα), tablets, laptops αλλά και αξεσουάρ όπως φορτιστές, powerbanks και wearables. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα συγκεντρώσεις και να τα φέρεις σε κάποιο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ/COSMOTE, του μεγαλύτερου retail δικτύου τεχνολογίας, όπου θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν για ανακύκλωση. Στόχος μας είναι την τριετία 2022-2024 να συγκεντρωθούν περί τις 400.000 συσκευές.

Η συνεργασία της COSMOTE με την ΕΝΑΛΕΙΑ

Η COSMOTE πιστεύει ότι ένας κόσμος πιο βιώσιμος για όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους. Η ύπαρξη ενός ασφαλούς, καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος διασφαλίζει την ευημερία όλων μας και γι’ αυτό λαμβάνει καθημερινά δράση, υλοποιώντας και υποστηρίζοντας προσπάθειες που συμβάλλουν στην προστασία του. Με τη δική σου συμβολή, βάζουμε στόχο τη συγκέντρωση 100.000 συσκευών στους κάδους ανακύκλωσης του δικτύου καταστημάτων μας μέσα στο 2022.

Για να μεγιστοποιήσει το θετικό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα της δράσης της, η COSMOTE ενώνει τις δυνάμεις της με την ΕΝΑΛΕΙΑ στηρίζοντας έμπρακτα το πρόγραμμα Mediterranean Cleanup, το οποίο στοχεύει στον καθαρισμό της Μεσογείου από πλαστικά. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεργασίας  με την COSMOTE προγραμματίζονται δράσεις καθαρισμού θαλασσών και παραλιών σε τέσσερα ελληνικά νησιά: την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, τη Σκιάθο και την Κρήτη (συγκεκριμένα τον Άγιο Νικόλαο).

Ποια είναι όμως η ΕΝΑΛΕΙΑ στην οποία έχουμε αναφερθεί τόσες φορές στο πλαίσιο του κειμένου που διαβάζεις; Πρόκειται για μια κοινωνική,  περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία σε συνεργασία με τις αλιευτικές κοινότητες, στοχεύει στην αντιμετώπιση δύο θαλάσσιων προκλήσεων: τη μείωση των αποθεμάτων ιχθύων και τη ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά, έτσι ώστε να συμβάλει στις προσπάθειες για ένα βιώσιμο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Για το 2022, η συνεργασία COSMOTE - ΕΝΑΛΕΙΑ σκοπεύει να προωθήσει εμπράκτως τις αρχές της κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας με τη συμμετοχή τουλάχιστον 12 αλιευτικών σκαφών, πάνω από 40 επαγγελματιών αλιέων  καθώς και τοπικών και σχολικών κοινοτήτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον καθαρισμό παραλιών στη Σκιάθο, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών σχολικών κοινοτήτων γύρω από το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, οι οποίες θα συμμετάσχουν στον καθαρισμό παραλιών. Αυτές οι δράσεις εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην συλλογή και ανακύκλωση περισσότερων από 100-200 κιλών πλαστικού από τις ακτές των παραλιών, ενώ οι επαγγελματίες αλιείς θα συμβάλλουν με περισσότερα από 6.000 κιλά θαλάσσιου πλαστικού. Οι πιστοποιημένοι συνεργάτες του της εταιρείας ΕΝΑΛΕΙΑ θα υποβάλλουν το σύνολο των υλικών που θα συγκεντρωθεί σε υπεύθυνη διαχείριση και ανακύκλωση, έτσι ώστε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό εξ αυτών να μετατραπεί σε ολοκαίνουρια, ανακυκλωμένα προϊόντα, συμμετέχοντας έτσι στην κυκλική οικονομία.

Το παράδειγμα της Σκιάθου

Η Σκιάθος απολαμβάνει εδώ και λίγους μήνες τα πλεονεκτήματα του προγράμματος Mediterranean Cleanup καθώς από τον φετινό Απρίλιο, μία ομάδα από τέσσερα αλιευτικά σκάφη και έμπειρους, τοπικούς επαγγελματίες αλιείς, καθαρίζει τις ακτές του νησιού από τα πλαστικά. Οι αλιείς μεταβαίνουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, συλλέγουν πλαστικά και άλλα απορρίμματα, συμβάλλοντας σε ένα καθαρότερο θαλάσσιο περιβάλλον. Από τη δράση τους αυτή έχουν προκύψει ήδη πάνω από 500 κιλά πλαστικού τα οποία έχουν αποσταλεί για ανακύκλωση -σημαντική μερίδα εκ των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία νέων, ανακυκλωμένων προϊόντων, αποδεικνύοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας.

Επιπλέον 58 μαθητές της Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού μαζί με τους καθηγητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου ένωσαν τις δυνάμεις τους, συμμετείχαν στο πρόγραμμα Mediterranean Cleanup και κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να απομακρύνουν από την παραλία Βασιλιάς 60 κιλά θαλάσσιων απορριμμάτων.

Η Σκιάθος ήταν απλά η αρχή για φέτος. Σειρά πήραν ο καθαρισμός της παραλίας Φύκια στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς από μαθητές και καθηγητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου, ενώ έπεται ο καθαρισμός ακόμα μίας παραλίας στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και στην Κέρκυρα σε συνεργασία με τοπικές σχολικές κοινότητες τον Σεπτέμβριο.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη

Η ανακύκλωση αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, μία διαδικασία που έχει ενταχθεί για τα καλά στις ζωές μας. Στα υλικά που ανακυκλώνεις καθημερινά, το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο και τόσα άλλα, έρχονται να προστεθούν και οι ηλεκτρονικές σου συσκευές. Όσο κι αν κρατάς το παλιό σου κινητό στο ντουλάπι «για ώρα ανάγκης», μάντεψε: αυτή η ώρα ανάγκης δε θα έρθει ποτέ. Τουναντίον, ο πλανήτης μας έχει ανάγκη τη συμβολή σου. Οι παλιές σου ηλεκτρονικές συσκευές μόνο άχρηστες δεν είναι. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να τα φέρεις σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ/COSMOTE. Τα υπόλοιπα ασ’ τα σε εμάς…