Η GOOGLE μας ζητά να δανείσουμε την ακοή μας για να βοηθήσουμε στην διάσωση των κοραλλιογενών υφάλων

11 μήνες πριν
corals

Στο νέο της εγχείρημα, η GOOGLE συνεργάζεται με τον θαλάσσιο βιολόγο Steve Simpson και την ειδικό στην θαλάσσια οικολογία Mary Shodipo και ζητά την βοήθεια εθελοντών για να εκπαιδεύσει την Τεχνητή Νοημοσύνη της να αναγνωρίζει τους ήχους της υδρόβιας άγριας ζωής με την ελπίδα να τους αναπληρώσει και να ευαισθητοποιήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υδρόβια ζωή και οι θαλάσσιοι βιότοποι. 

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Γης μειώνονται με ανησυχητικό ρυθμό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα εξαιτίας της ταχέως μεταβαλλόμενης ατμόσφαιρας της Γης ενδέχεται να προκαλέσουν την ανάπτυξη μίας άλγης από τα κοράλλια σε μία συμβιωτική σχέση που μπορεί να κάνει τα κοράλλια περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες και στο θάνατο. Επιπλέον, η αύξηση των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα μπορεί να αυξήσει την οξύτητα στους ωκεανούς, κάτι που βεβαίως βλάπτει περαιτέρω τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Τι πρέπει να κάνεις για να συμμετάσχεις στο νέο εγχείρημα της GOOGLE που έχει την ονομασία «GOOGLE Arts & Culture»; Η GOOGLE δεν μας ζητάει πολλά. Θέλει να αφιερώσουμε λίγα λεπτά από τον χρόνο μας για να βοηθήσουμε στη διάκριση των ήχων μεταξύ των υψίσυχνων χτυπημάτων, σπασιμάτων και των κρότων που κάνουν οι γαρίδες καθώς τρέφονται και των χαμηλόσυχνων βρυγμών, τριγμών και των κοασμών των ψαριών. Αν βοηθήσουμε στη διάκριση αυτών των ήχων, το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης θα βοηθήσει σημαντικά στις προσπάθειες επαναπληθυσμού και διατήρησης των κοραλλιογενών υφάλων. Πιο συγκεκριμένα, αρκεί να ανοίξεις μία νέα καρτέλα στον browser που διαθέτεις για να ακούσεις (κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας ακουστικά) υποβρύχιες ηχογραφήσεις που έγιναν με ένα ειδικό υποβρύχιο μικρόφωνο. Αν πιστεύεις ότι ακούς ψάρια θα πατήσεις ένα κουμπί που εμφανίζεται στην οθόνη σου. Αν συνεισφέρουν αρκετοί άνθρωποι, τα δεδομένα θα βοηθήσουν στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας.

«Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι εκπληκτικά θορυβώδη μέρη, αλλά όπου είναι κατεστραμμένοι ή υπεραλιεύονται επικρατεί σιγή λόγω της έλλειψης θαλάσσιας ζωής» είπε ο Steve Simpson. «Σε ορισμένες τοποθεσίες, η έρευνά μας περιλαμβάνει την τοποθέτηση συσκευών εγγραφής ήχου εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (όπου απαγορεύεται το ψάρεμα) και σε κοντινές περιοχές αλιείας για σύγκριση, για να ακούσουμε τα οφέλη των προσπαθειών που γίνονται για τη προστασία τους. Σε άλλες τοποθεσίες, συγκρίνουμε σημεία που έχουν παρακμάσει λόγω της υπεραλίευσης και της κακής ποιότητας του νερού με εκείνες όπου γίνονται ενέργειες αποκατάστασης των κοραλλιογενών υφάλων αναφυτεύοντας κοράλλια και αναδημιουργώντας ενδιαιτήματα. Υπάρχουν πάρα πολλές ηχογραφήσεις για να καθίσει μόνο ένα άτομο να τις ακούσει -εκεί είναι που εισέρχεστε εσείς» εξηγεί ο Steve Simpson. «Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, και τη βοήθεια και άλλων σαν εσάς ώστε να σχηματίσουμε μια κολεκτίβα ακρόασης. Στη συνέχεια, τα δεδομένα σας θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των υπολογιστών ώστε να ακούν αυτόματα τους ήχους των ψαριών». Οι ηχογραφήσεις της ομάδας έγιναν σε 10 υφάλους από χώρες όπως η Αυστραλία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, οι ΗΠΑ, ο Παναμάς και η Σουηδία.

Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητάς τους να παρακολουθούν τη δραστηριότητα της θαλάσσιας άγριας ζωής, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εγχείρημα μπορεί να βοηθήσει και στην αποκατάστασή τους. «Σε μία νέα έρευνα διαπιστώθηκε ότι όταν οι συγκεκριμένοι ήχοι αναπαράγονται με υποβρύχια ηχεία σε κατεστραμμένους βιότοπους, μπορούν να προσελκύσουν τη ζωή – ακριβώς για αυτό τόσο το έργο μας όσο και η συνοδευτική διαδικτυακή πλατφόρμα ονομάζεται “Calling in our Corals”» είπε ο Steve Simpson. Με άλλα λόγια, η αναπαραγωγή των ήχων από υγιείς υφάλους θα μπορούσε να προσελκύσει νέα ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη σε διατηρημένους υφάλους ή σε όσους βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού» εξαιτίας των καταστροφικών οικολογικών επιπτώσεων της ανθρώπινης βιομηχανίας.

Η συνεισφορά σου διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Αν και δεν θα το περιγράφαμε ως κάτι το… ψυχαγωγικό, είναι τουλάχιστον εξίσου απολαυστικό με τα παιχνίδια που μπορείς να παίζεις στον browser που χρησιμοποιείς για να γεμίσεις τον χρόνο σου και που δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του πλανήτη μας. Οι δημιουργοί του πρότζεκτ τονίζουν ότι ακόμη και μία τρίλεπτη συνεδρία θα βοηθήσει σημαντικά τις προσπάθειές τους. Και όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις (ή διαδίδεις τη προσπάθεια σε άλλους) τόσο μεγαλύτερο καλό κάνεις. Η πρόσκληση του κοινού συμβάλει αποτελεσματικά στην ευαισθητοποίηση του σχετικά με μια κρίσιμη -συχνά αγνοούμενη- πτυχή αυτού του ραγδαίως μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος. Μπορείς να ξεκινήσεις παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο και πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ εδώ.