Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ότι παραχώρησε άδεια χρήσης του ερευνητικού της μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού στην εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας iCAD. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Google παραχωρεί άδεια χρήσης της τεχνολογίας, με την ελπίδα ότι τελικά θα οδηγήσει σε ακριβέστερη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και στην καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου.
Στόχος των δύο εταιρειών είναι να αναπτύξουν τελικά την τεχνολογία σε πραγματικές κλινικές συνθήκες - στοχεύοντας σε μια "ευρεία κυκλοφορία το 2024", δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Google, Nicole Linton. Η εμπορική ανάπτυξη, ωστόσο, εξακολουθεί να εξαρτάται από το πόσο επιτυχείς είναι οι συνεχείς έρευνες και δοκιμές. «Θα κινηθούμε με προσεκτικά βήματα και θα δοκιμάζουμε τα πράγματα καθώς προχωράμε», δήλωσε η Linton.
Η συνεργασία βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες της Google για τη βελτίωση της ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού. Πίσω στο 2020, ερευνητές της Google δημοσίευσαν μια εργασία στο περιοδικό Nature που διαπίστωσε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της ξεπέρασε αρκετούς ακτινολόγους στον εντοπισμό ενδείξεων καρκίνου του μαστού. Το μοντέλο μείωσε τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα έως και 9,4% και μείωσε τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα έως και 5,7% μεταξύ χιλιάδων μαστογραφιών που μελετήθηκαν.
Το iCAD σχεδιάζει να ενσωματώσει το ερευνητικό μοντέλο AI μαστογραφίας της Google στα υπάρχοντα εργαλεία του. Το πρώτο είναι το εργαλείο "ProFound AI" που αναλύει εικόνες από την ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού (DBT), μια προηγμένη τεχνική απεικόνισης που μερικές φορές αποκαλείται "τρισδιάστατη μαστογραφία". Το εργαλείο σαρώνει τις εικόνες DBT για να αναζητήσει κακοήθεις πυκνότητες μαλακών ιστών και ασβεστοποιήσεις. Η iCAD σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της Google με το εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, παρέχει εξατομικευμένη εκτίμηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού προσαρμοσμένη σε κάθε άτομο.
Η ελπίδα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει ένα εργαλείο που θα βοηθά τους ακτινολόγους και τους ασθενείς τους. Γενικά, οι ειδικοί της ιατρικής προσεγγίζουν την τεχνητή νοημοσύνη με προσοχή. Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις στην έρευνα της Google του 2020, όταν οι ακτινολόγοι εντόπισαν καρκίνο που το μοντέλο δεν εντόπισε αρχικά. Πέραν αυτού, δεν υπάρχει ακριβώς ένας χρυσός κανόνας για τη διάγνωση του καρκίνου. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη δημιουργία μιας καλής βάσης κατά την εκπαίδευση ενός αλγορίθμου.
Έτσι, αντί να επιμείνουμε σε ένα δυαδικό αποτέλεσμα "καρκίνος" ή "κανένας καρκίνος", τέτοια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βελτιωθούν προσφέροντας περισσότερες από δύο επιλογές για να ληφθεί υπόψη η "γκρίζα περιοχή της διάγνωσης", αναφέρει ο Vincent της Google. Η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς να συμμετέχουν οι γιατροί για να αξιολογήσουν όλες τις πτυχές της υγείας ενός ασθενούς, ειδικά όταν πρόκειται για την προσπάθεια ανίχνευσης καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο υπερδιάγνωσης.