Η META μετατρέπει τις σκέψεις σε γραπτό κείμενο με ακρίβεια 80%

1 ημέρα πριν

Ερευνητές της META ανέπτυξαν ένα σύστημα που αναλύει την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την πληκτρολόγηση, προσδιορίζοντας τα πλήκτρα που σκέφτεται να πατήσει ο χρήστης με ακρίβεια έως και 80%. Η τεχνολογία, με την ονομασία Brain2Qwerty, χρησιμοποιεί μαγνητοεγκεφαλογράφο και βαθιά νευρωνικά δίκτυα.

Ο Jean-Rémi King, επικεφαλής της ομάδας "Brain & AI" της META, αναφέρει ότι το σύστημα επιτυγχάνει την ανακατασκευή ολόκληρων προτάσεων από εγκεφαλικά σήματα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με 35 εθελοντές στο Βασκικό Κέντρο Γνώσης, Εγκεφάλου και Γλώσσας στην Ισπανία.

Κάθε συμμετέχων πέρασε περίπου 20 ώρες μέσα στον σαρωτή, πληκτρολογώντας φράσεις ενώ τα εγκεφαλικά σήματα τροφοδοτούσαν το σύστημα μηχανικής μάθησης. Το μέσο ποσοστό σφάλματος ήταν 32%, το χαμηλότερο που έχει επιτευχθεί για πλήρες αλφάβητο με εξωκρανιακή καταγραφή.

Ο Sumner Norman της Forest Neurotech επισημαίνει ότι η META συνέλεξε δεδομένα υψηλής ποιότητας, ενώ τα βαθιά νευρωνικά δίκτυα αποκάλυψαν αξιοσημείωτες πληροφορίες για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Παρά τις δυνατότητες, η εμπορική αξιοποίηση παραμένει απόμακρη. Ο σαρωτής ζυγίζει μισό τόνο, κοστίζει 2 εκατομμύρια δολάρια και απαιτεί ειδικά θωρακισμένο δωμάτιο λόγω του γήινου μαγνητικού πεδίου, που είναι ένα τρισεκατομμύριο φορές ισχυρότερο από τα εγκεφαλικά σήματα.

Η έρευνα συμβάλλει στην κατανόηση της ιεραρχικής δομής της γλωσσικής παραγωγής στον εγκέφαλο, με πιθανές εφαρμογές στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ο King τονίζει ότι η γλώσσα αποτελεί θεμέλιο της τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκριτικά, άλλες προσεγγίσεις όπως της NEURALINK χρησιμοποιούν εμφυτεύματα εγκεφάλου, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά απαιτώντας χειρουργική επέμβαση.