Για σκέψου πόσο ριζοσπαστική θα ήταν μία συσκευή που θα μπορούσε να μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο. Ε, αυτό που εσύ φαντάζεσαι, ερευνητές του MIT και του πανεπιστημίου Jiao Tong στη Σαγκάη, το δημιούργησαν! Πρόκειται για μία συσκευή η οποία αναλαμβάνει να αφαλατώσει το θαλασσινό νερό μετατρέποντάς το σε πόσιμο (ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται νερό με περιεκτικότητα σε αλάτι μικρότερη του 1%) και μάλιστα με τη δύναμη του ήλιου!
Η λογική πάνω στην οποία λειτουργεί το εν λόγω σύστημα είναι πολύ απλή -για την ακρίβεια είναι εκείνη που χρησιμοποιείται στις αλυκές: ο ήλιος ζεσταίνει το αλατούχο νερό, το νερό εξατμίζεται και μένει το αλάτι. Στην περίπτωση της περί ούσας ο λόγος συσκευής βέβαια, οι ατμοί συλλέγονται, υγροποιούνται και κάπως έτσι προκύπτει το πόσιμο νερό. Τι το ιδιαίτερο έχει όμως η συγκεκριμένη λύση; Κατά βάση, είναι φθηνή και αντέχει στον χρόνο.
«Η πρόκληση ήταν η φθορά που προκαλεί σε ένα τέτοιο σύστημα το αλάτι, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε επιλυθεί», ανέφερε η Evelyn Wang, αναλύτρια που συμμετείχε στην έρευνα. «Μπορεί να βλέπουμε κατά καιρούς εξαιρετικές επιδόσεις αλλά όλα αυτά τα προϊόντα στερούνται αντοχή στον χρόνο. Με τον καιρό η απόδοσή τους φθίνει», συνέχισε. Η συσκευή που δημιούργησαν οι ερευνητές, κατάφερε να λειτουργήσει για μία εβδομάδα συνεχόμενα χωρίς να παρατηρηθεί καθόλου συσσώρευση αλατιού, με το πείραμα πάντως να συνεχίζεται, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ανθεκτικότητά της.
Το δε κόστος της, σύμφωνα με την ομάδα του MIT είναι μόλις στα $4 και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για πόσιμο νερό μίας οικογένειας τεσσάρων ατόμων, ένα άκρως εντυπωσιακό επίτευγμα. «Πρόκειται για μία σπουδαία ευκαιρία για τον αναπτυσσόμενο κόσμο», εξήγησε η Wang. «Νομίζω ότι εκεί θα αποδειχθεί περισσότερο χρήσιμη η συσκευή στο άμεσο μέλλον, χάρη στην απλότητα του σχεδιασμού της», κατέληξε.