Μείωση 26% στους απροσδόκητους θανάτους νοσηλευόμενων ασθενών επέφερε η χρήση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης σε νοσοκομείο του Τορόντο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal. Το σύστημα, με την ονομασία CHARTWATCH, αναπτύχθηκε από την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης του δικτύου νοσοκομείων UNITY HEALTH TORONTO και εφαρμόστηκε στο νοσοκομείο St. Michael's.
Η Shirley Bell, κλινική εκπαιδεύτρια νοσηλευτών στο πρόγραμμα γενικής ιατρικής του νοσοκομείου, περιέγραψε μια περίπτωση όπου το CHARTWATCH εντόπισε έγκαιρα ότι ένας ασθενής με δάγκωμα γάτας και πυρετό είχε επικίνδυνα υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Η έγκαιρη διάγνωση κυτταρίτιδας και η άμεση χορήγηση αντιβιοτικών απέτρεψαν πιθανές σοβαρές επιπλοκές.
Ο Δρ. Muhammad Mamdani, αντιπρόεδρος επιστήμης δεδομένων και προηγμένων αναλύσεων στο UNITY HEALTH TORONTO, τόνισε την ικανοποίηση της ομάδας για τη σωτηρία ζωών μέσω του συστήματος. Η έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ. Amol Verma, εξέτασε πάνω από 13.000 εισαγωγές στην πτέρυγα γενικής εσωτερικής ιατρικής του St. Michael's, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με χιλιάδες εισαγωγές σε άλλες μονάδες του νοσοκομείου.
Το CHARTWATCH, που αναπτύχθηκε από το 2017, αναλύει περίπου 100 παραμέτρους από τον ιατρικό φάκελο κάθε ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων ζωτικών σημείων και εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Λειτουργώντας παράλληλα με τις κλινικές ομάδες, το σύστημα παρακολουθεί τυχόν αλλαγές στον ιατρικό φάκελο και κάνει δυναμικές προβλέψεις κάθε ώρα για την πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς.
Ο Δρ. Verma υπογράμμισε ότι το CHARTWATCH είναι ένα από τα πρώτα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στον Καναδά που έχει εφαρμοστεί στην καθημερινή κλινική πρακτική. Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε διαφορετικά πλαίσια πριν από την ευρεία εφαρμογή του εργαλείου.
Ο Δρ. John-Jose Nunez, ψυχίατρος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, χαρακτήρισε την έρευνα ως ένα "πραγματικό" παράδειγμα του πώς η μηχανική μάθηση μπορεί να βελτιώσει τη φροντίδα των ασθενών, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για προστασία της ιδιωτικότητας των ασθενών.
Η ομάδα του UNITY HEALTH ελπίζει σε ευρύτερη εφαρμογή της τεχνολογίας στο μέλλον, τόσο εντός του δικτύου νοσοκομείων του Τορόντο όσο και πέρα από αυτό. Μέσω του GEMINI, του μεγαλύτερου δικτύου ανταλλαγής νοσοκομειακών δεδομένων για έρευνα και ανάλυση στον Καναδά, περισσότερα από 30 νοσοκομεία στο Οντάριο συνεργάζονται για τη δοκιμή του CHARTWATCH και άλλων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορα κλινικά περιβάλλοντα.
Η μελέτη για το CHARTWATCH πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2022, σε μια περίοδο όπου το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αντιμετώπιζε ένα ασυνήθιστο σύνολο προκλήσεων.