Οι καθηγητές Hopfield και Hinton βραβεύονται για τη συμβολή τους στην τεχνητή νοημοσύνη

4 ημέρες πριν
Geoffrey Hinton & John Hopfield

Το Νόμπελ Φυσικής 2024 απονεμήθηκε στους επιστήμονες Geoffrey Hinton και John Hopfield για τη συμβολή τους στον τομέα της μηχανικής μάθησης. Η ανακοίνωση έγινε από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη.

Ο Βρετανο-Καναδός καθηγητής Geoffrey Hinton, 76 ετών, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, συχνά αποκαλείται "πατέρας της Τεχνητής Νοημοσύνης". Η πρωτοποριακή έρευνά του στα νευρωνικά δίκτυα έθεσε τα θεμέλια για τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT. Τα νευρωνικά δίκτυα είναι συστήματα που προσομοιάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο στον τρόπο μάθησης και επεξεργασίας πληροφοριών, επιτρέποντας στις τεχνητές νοημοσύνες να μαθαίνουν από την εμπειρία.

Ο Αμερικανός καθηγητής John Hopfield, 91 ετών, του Πανεπιστημίου Princeton, ανέπτυξε ένα δίκτυο που μπορεί να αποθηκεύει και να αναδημιουργεί μοτίβα. Χρησιμοποίησε αρχές της φυσικής που περιγράφουν τις ιδιότητες των υλικών λόγω της ατομικής περιστροφής για να δημιουργήσει ένα δίκτυο που μπορεί να χρησιμοποιεί ημιτελή μοτίβα για να βρει τα πιο παρόμοια, κατά τρόπο ανάλογο με τον τρόπο που ο εγκέφαλος προσπαθεί να ανακαλέσει λέξεις χρησιμοποιώντας συσχετισμένες αλλά ημιτελείς λέξεις.

Η Ellen Moons, πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Φυσικής, τόνισε ότι το έργο των δύο επιστημόνων έχει γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης προσώπου και της μετάφρασης γλωσσών. Ωστόσο, επισήμανε ότι η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής έχει εγείρει ανησυχίες για το συλλογικό μας μέλλον.

Ο καθηγητής Hinton, ο οποίος παραιτήθηκε από τη GOOGLE το 2023, έχει εκφράσει ανησυχίες για τους κινδύνους των μηχανών που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν σε ευφυΐα τους ανθρώπους. Σε συνέντευξή του στο BBC Newsnight νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει ένα καθολικό βασικό εισόδημα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ανισότητα, καθώς ανησυχεί για την απώλεια πολλών συνηθισμένων θέσεων εργασίας.

Ο Hinton πρόσθεσε ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τον πλούτο, τα χρήματα θα πάνε στους πλούσιους και όχι στους ανθρώπους των οποίων οι θέσεις εργασίας χάνονται, γεγονός που θα είναι πολύ κακό για την κοινωνία. Εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την απροθυμία των κυβερνήσεων να περιορίσουν τη στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τον κίνδυνο οι εταιρείες τεχνολογίας να μην επενδύσουν αρκετά στην ασφάλεια λόγω του ανταγωνισμού για ταχεία ανάπτυξη προϊόντων.

Παρά τις ανησυχίες του, ο Hinton δήλωσε ότι θα έκανε την ίδια δουλειά ξανά, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ανησυχεί για τις συνολικές συνέπειες που μπορεί να έχει η ανάπτυξη συστημάτων πιο ευφυών από εμάς. 

Οι νικητές μοιράζονται ένα χρηματικό έπαθλο αξίας 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 810.000 λιρών).