Η οικοδόμηση ενός σπιτιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά τι θα γινόταν αν μπορούσες να εκτυπώσεις ένα; Για πρώτη φορά, ερευνητές προχώρησαν σε τριασδιάστατη εκτύπωση ενός σπιτιού, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά.
Το σπίτι των 56 τετραγωνικών μέτρων - που κατασκευάστηκε από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Μέιν στις ΗΠΑ - είναι κατασκευασμένο από ίνες ξύλου και βιο-ρητίνες που περισσεύουν από πριονιστήρια. Τα περισσότερα τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια που υπάρχουν ήδη σε διάφορες περιοχές, βασίζονται σε υλικά με υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως το σκυρόδεμα.
Όμως το νέο πρωτότυπο είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, ελαχιστοποιώντας τη χρήση σκυροδέματος. Η κυβερνήτης του Μέιν, Τζάνετ Μιλς, δήλωσε ότι τα σπίτια θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παροχή μιας φιλικής προς το κλίμα λύσης και στην έλλειψη κατοικιών της πολιτείας που ανέρχεται σε 20.000 μονάδες.
«Είναι εξαιρετικό. Δεν ήξερα τι να περιμένω», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τα αποκαλυπτήρια του σπιτιού. «Σκέφτηκα ότι ίσως είναι κάποιο κομμάτι πηλού που μοιάζει με κάτι τέτοιο, αλλά αυτό είναι ένα πραγματικό σπίτι».
Το BioHome3D είναι ένα μπανγκαλόου με ένα υπνοδωμάτιο και ένα μπάνιο. Στο εσωτερικό της μονάδας, η οροφή καμπυλώνει προς τα κάτω για να συναντήσει τους τοίχους, δημιουργώντας έναν άνετο χώρο διαβίωσης.
Η εκτύπωση του κτιρίου χωρίστηκε σε 4 κομμάτια και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον χώρο και συναρμολογήθηκε σε μισή ημέρα. Ένας ηλεκτρολόγος χρειάστηκε δύο ώρες για να καλωδιώσει το σπίτι.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μέιν ελπίζει να μειώσει τον χρόνο εκτύπωσης σε δύο ημέρες. Πρώτα βέβαια θα παρακολουθούν το πρωτότυπο για αρκετούς μήνες, μετρώντας πώς αντιμετωπίζει το κρύο, το χιόνι, τη ζέστη και την υγρασία.
Εάν το όλο project επεκταθεί, το εκτυπωμένο σπίτι θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τις ελλείψεις στέγασης, δήλωσε η κυβερνήτης Μιλς.
«Αυτό έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει με τον άστεγο πληθυσμό και γενικότερα με το πρόβλημα των αστέγων. Κάτι τέτοιο πάντως δεν θα γίνει αυτό το χειμώνα, επειδή δεν είναι ακόμη έτοιμο για μαζική παραγωγή», δήλωσε. Πρόσθεσε ακόμα ότι «μόλις θέσουμε σε λειτουργία το εργοστάσιο του μέλλοντος, θα είμαστε σε θέση να παράγουμε σπίτια αυτού του είδους».