Στην αρχή η τηλεόραση χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για να παρακολουθεί κανείς ελεύθερα κανάλια. Στη συνέχεια, ήρθε η εποχή που συνδέαμε στην τηλεόραση μία συσκευή αναπαραγωγής βιντεοκασσετών για να ακολουθήσει η εποχή του DVD, του Blu-ray και του home cinema. Μετά, ήρθαν οι παιχνιδοκονσόλες, οι οποίες, επίσης, συνδέονται στην τηλεόραση μας. Όμως, είναι η δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο που απέκτησαν οι τηλεοράσεις, οι οποίες έγιναν πλέον «έξυπνες» και αλλάζουν άρδην τον τρόπο που έχουμε πρόσβαση σε ψυχαγωγικό περιεχόμενο αλλά επεκτείνονται πλέον πέραν από αυτό λειτουργώντας ακόμη και ως ντεκόρ, το οποίο, μάλιστα, μπορεί να αλλάζει διαρκώς.
Για τους περισσότερους το smartphone είναι το «κέντρο» ενός smart home. Όμως, η τηλεόραση είναι αυτή που έχει εξελιχθεί σε ένα hub μίας σειράς υπηρεσιών. Και αυτό γιατί πλέον η τηλεόραση που έχουμε στο σαλόνι μας χάρη στη δυνατότητα σύνδεσης στο Internet και τα apps που μπορεί να «κατεβάσει» κανείς σε αυτήν έχει πλέον πολύ μεγαλύτερο ρόλο.
Ας δούμε λίγο πρακτικά το θέμα. Μέσα από την τηλεόραση που έχουμε στο σαλόνι μας μπορούμε να δούμε το περιεχόμενο σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες video streaming που υπάρχουν. Επίσης, αν έχεις μία τηλεόραση με καλά ηχεία μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για την αναπαραγωγή μουσικής καθώς υπάρχει πλέον η εύκολη δυνατότητα για απευθείας πρόσβαση στις υπηρεσίες μουσικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι κατασκευαστές έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα και η τηλεόραση αναπαράγει τις φωτογραφίες που τις έχει «φορτώσει» ο χρήστης ή όμορφες εικόνες από κάποια βάση δεδομένων με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως ένας πίνακας με εναλασσόμενες εικόνες. Γενικότερα, η τηλεόραση είναι κάτι με το οποίο μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα.
Όσον αφορά το πως γίνεται αυτό, είναι σχετικά απλό. Απλά, βρίσκεις τα αντίστοιχα apps. Ορισμένοι κατασκευαστές προτιμούν να έχουν τα δικά τους app stores για τις τηλεοράσεις τους, ενώ άλλοι έχουν ακολουθήσει το δρόμο του Android TV. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές streaming και τηλεοπτικού περιεχομένου είναι διαθέσιμες σε αυτές τις πλατφόρμες. Και μάλιστα έρχονται ήδη προεγκατεστημένες στα καινούρια μοντέλα. Το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης είναι να τις «κατεβάσει» (αν δεν είναι προεγκεταστημένες) και στη συνέχεια να συνδεθεί με τους κωδικούς που έχει. Η πραγματικότητα είναι πως η πληκτρολόγηση των κωδικών δεν είναι και ότι πιο απλό με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης αλλά με λίγη υπομονή όλα γίνονται.
Από τη στιγμή που οι περισσότερες υπηρεσίες περιεχομένου έχουν τη δυνατότητα για πολλαπλά προφίλ, κάθε μέλος του νοικοκυριού μπορεί εύκολα να μπαίνει με το δικό του προφίλ και να έχει πρόσβαση στο δικό του περιεχόμενο. Βέβαια, όταν μιλάμε για μία πολυμελή οικογένεια, τότε η επιλογή του προφίλ στην τηλεόραση στο σαλόνι δεν είναι και ότι πιο απλό. Αλλά υπάρχει πάντα η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός οικογενειακού προφίλ.
Αυτό που χρήζει επισήμανσης είναι πως με αυτό τον τρόπο η εμπειρία του χρήστη είναι πολύ καλύτερη. Δεν χρειάζεται να ψάχνεις για ένα ασύρματο ηχείο για να ακούσεις μουσική. Το κάνεις από την τηλεόραση. Δεν χρειάζεται να συνδέσεις το smartphone σου με την τηλεόραση για να δεις κάποια streaming υπηρεσία. Το κάνεις απευθείας μέσα από το app. Θες ένα πιο όμορφο ντεκόρ για το σαλόνι σου; Άνοιξε την τηλεόραση σου και κάνε την πίνακα προβολής εικόνων.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτή είναι μόνο η αρχή. Καθώς το πραγματικό smart home αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, η τηλεόραση θα αρχίσει να λειτουργεί όλο και περισσότερο ως ένα βασικό hub για το «έξυπνο» σπίτι μας. Το smartphone θα συνεχίσει μεν να είναι η συσκευή ελέγχου αλλά η τηλεόραση -λόγω και της μεγάλης οθόνης της- θα είναι η συσκευή εκείνη μέσω της οποίας θα έχουμε πρόσβαση στο περιεχόμενο που θέλουμε. Και αυτή είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη προς μία καλύτερη ζωή.