Η τεχνητή νοημοσύνη, artificial intelligence ή εν συντομία AI έχει αλλάξει ριζικά κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας, από την παραγωγικότητα και τις μεταφορές, μέχρι την ψυχαγωγία και την επικοινωνία. Η γυμναστική δε θα μπορούσε να αποτελεί φυσικά εξαίρεση. Τεχνολογίες και υπηρεσίες που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν διαθέσιμες μόνο στους επαγγελματίες του χώρου (αθλητές, συλλόγους, γυμναστήρια κλπ) πλέον είναι προσβάσιμες από τον καθένα από την άνεση των smartphones και των κάθε λογής wearables. Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που εμπιστεύονται πλέον τον… ψηφιακό τους personal trainer και σε συνδυασμό με τις αλλαγές που επέφερε στο lifestyle μας η COVID-19 την τελευταία διετία, το status quo μοιάζει να έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί.
Πώς όμως έχουν τα πράγματα;
Η επανάσταση των εφαρμογών
Η απόβαση και εν συνεχεία επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης στη γυμναστική έγινε μέσω των εφαρμογών. Όταν πλέον υπάρχουν apps για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας, θα ήταν αδύνατον η εκγύμναση να μείνει εκτός νυμφώνος. Το πλεονέκτημα μίας εφαρμογής; Μα φυσικά τι άλλο από τον συνδυασμό αμεσότητας και οικονομίας. Το να βρει κάποιος τη διάθεση και την όρεξη να πάει στο γυμναστήριο, ακόμα κι όταν τον περιμένει ο personal trainer του, δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά ακόμα κι αν τα καταφέρει, το κόστος του τελευταίου δεν είναι προσιτό για όλους. Αντίθετα ένα app βρίσκεται πάντα μαζί με τον χρήστη (αφού πια δεν κάνουμε βήμα μακριά από τα smartphones μας) ενώ ακόμα κι αν μιλάμε για επί πληρωμή λύση -που είναι και οι ποιοτικότερες- το έξοδο δεν ξεπερνά τον έναν καφέ τη μέρα.
Εφαρμογές σαν τις Aaptiv Coach, Kaia Personal Trainer, Vi Trainer και Fitbod δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά από τους πραγματικούς personal trainers. Χρησιμοποιούν μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών σε συνδυασμό με αλγορίθμους μηχανικής μάθησης (machine learning, αν έχεις ακουστά) έτσι ώστε να αξιολογήσουν τη στάση του χρήστη σε κάθε άσκηση (έχοντας δημιουργήσει μοντέλα του σκελετού, του περιγράμματος και της μυϊκής του μάζας). Σύμφωνοι, ο ψηφιακός personal δε θα σε βοηθήσει να πάρεις τη σωστή θέση με τρόπο φυσικό, θα σου δώσει όμως οδηγίες μέχρι να… μείνει ικανοποιημένος με αυτό που βλέπει. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημά του είναι πως μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα γνωρίζει τη φυσική σου κατάσταση και τις αντοχές σου καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο γυμναστή -ακόμα κι από εσένα τον ίδιο!
Η AI, βλέπεις, έχει πρόσβαση σε εξωφρενικά μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών που προκύπτουν από τις επιδόσεις σου. Μπορεί και αξιολογεί με απόλυτη ακρίβεια την πρόοδό σου και έτσι δημιουργεί προσωποποιημένα προγράμματα προπόνησης με σετ ασκήσεων που αφ’ ενός θα σου αρέσουν και αφ’ ετέρου θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου. Και μη νομίζεις ότι μιλάμε για συγκεκριμένες προεπιλογές: οι σοβαρές πλατφόρμες επιλέγουν μέσα από εκατομμύρια προτάσεις, προσαρμόζοντας το πρόγραμμά σου μέρα με τη μέρα. Από τα πιο απλοϊκά apps μέχρι το συνοδευτικό λογισμικό που συναντάς σε ποδήλατα και όργανα γυμναστικής όπως αυτά της Peloton ή της Zwift, η τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίσει τους μύες που χρειάζονται ενδυνάμωση, προσφέροντάς σου tailor-made συμβουλές που προκύπτουν μέσα από γιγαντιαίες βάσεις δεδομένων.
Τα wearables κάνουν τη διαφορά
Οι εφαρμογές όμως δεν είναι παρά η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι φυσικά τα wearables, τα gadgets που στην εποχή της AI μοιάζουν να έχουν βρει τον πραγματικό ρόλο τους. Smatwatches και smartbands αναλαμβάνουν την παρακολούθηση διαφορετικών στοιχείων του οργανισμού μας 24/7, ελέγχοντας από τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα και τους παλμούς, μέχρι την πίεση και την ποιότητα του ύπνου. Εξοπλισμένα με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας τους οποίους πλαισιώνουν αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, τέτοιου τύπου wearables ενισχύουν όχι μόνο τη φυσική κατάσταση του χρήστη (μέσω ενός εύχρηστου και φιλικού περιβάλλοντος, σχεδιασμένου έτσι ώστε να τον παρακινεί να κάνει το κάτι παραπάνω) αλλά και τη λεγόμενη προληπτική ιατρική μέσω του διαρκούς ελέγχου βασικών δεικτών.
Με ένα πολύ μικρό κόστος, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να καταγράφει την καθημερινή του άσκηση, ό,τι κι αν περιλαμβάνει η προπόνησή του, να παρακολουθεί τις επιδόσεις του και να αποκτήσει ένα σημείο αναφοράς που σε συνδυασμό με apps τύπου Apple Fitness, Fitbit και Strava, θα του επιτρέψει να βελτιώσει σταδιακά τη φυσική του κατάσταση. Για πιο εξειδικευμένες καταστάσεις στην αγορά κυκλοφορούν πιο προηγμένες λύσεις όπως π.χ. οι σειρές ρούχων Nadi X με αισθητήρες της Wearable X, τα είδη ένδυσης της Asensei και οι έξυπνοι αισθητήρες Arccos για μπαστούνια του γκολφ.
Ο διασυνδεδεμένος (connected) εξοπλισμός γυμναστικής αποτελεί μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες προϊοντικές κατηγορίες: από το 2,9% του συνολικού τζίρου εξοπλισμού γυμναστικής το 2015, έφτασε να έχει ξεπεράσει το 7,5% το 2020 και η πρόσφατη πανδημία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς ανάπτυξής του. Έξυπνες συσκευές όπως o καθρέφτης γυμναστικής Forme Life με ενσωματωμένη οθόνη, προγράμματα personal training και λειτουργίες AI μπορεί να είναι οικονομικά απλησίαστες για πολλούς (ενδεικτική τιμή: $4000) όμως δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος. Η ώρα που θα γυμνάζεσαι μπροστά στον καθρέφτη παρακολουθώντας τις ασκήσεις που πρέπει να κάνεις κι εκείνος θα σε διορθώνει, ορίζοντάς σου παράλληλα τον ρυθμό βάσει των μετρήσεων που θα παίρνει από το smartwatch σου, δεν αργεί.
Οπότε; Οι γυμναστές… μένουν άνεργοι;
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μεν το μέλλον, ωστόσο δεν έχει την… αποκλειστικότητα. Όσο τέλεια κι αν κάνει τη δουλειά της, η AI δε θα είναι ποτέ σε θέση να αναπαράγει την ανθρώπινη επαφή, αυτή που εσαεί θα παραμένει πλεονέκτημα του πραγματικού personal coach. Ο τελευταίος είναι και εκείνος που θα σε εμψυχώσει αποτελεσματικότερα βοηθώντας σε να φτάσεις και να ξεπεράσεις τα όριά σου, αυτός είναι που θα ακούσει κάποιο πρόβλημα που ενδεχομένως να έχεις, προσαρμόζοντας το πρόγραμμά σου και σε τελική ανάλυση, εκείνος θα αρχίσει τα τηλέφωνα αν δει ότι αργείς στην προπόνηση. Και όπως θα σου επιβεβαιώσουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη γυμναστική, τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας.
Η ιδανική λύση πάντως βρίσκεται κάπου στη μέση και προκύπτει από την αγαστή συνεργασία ανθρώπου και τεχνητής νοημοσύνης. Η δεύτερη θα έχει κατά πάσα πιθανότητα βέβαια το γενικό πρόσταγμα με τον άνθρωπο να εστιάζει στην ψυχολογία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το μέλλον της γυμναστικής είναι εκτός γυμναστηρίου, με την AI να ακολουθεί τον χρήστη παντού μέσα από το smartphone και τα wearables του. Σε τελική ανάλυση δε θα έχεις πλέον καμία δικαιολογία για να χάσεις προπόνηση: γυμναστήριο και γυμναστής δε θα ‘ναι παρά ένα κουμπί μακριά.