Τεράστια εξέλιξη στο δρόμο για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ

1 έτος πριν
doctor-alzheimer

Καθώς η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Eisai παρουσίασε αυτή την εβδομάδα στοιχεία που επιβεβαίωναν ότι είχε αναπτύξει το πρώτο φάρμακο για την επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, το ακροατήριο σε συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο Lars Lannfelt, ένας ελάχιστα γνωστός σουηδός επιστήμονας που εφηύρε το πρωτοποριακό φάρμακο, γνωστό ως lecanemab. Η BioArctic, η εταιρεία που ίδρυσε το 2003 μαζί με τον Pär Gellerfors, έκλεισε συμφωνία αδειοδότησης για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα με την Eisai το 2007, που της δίνει το δικαίωμα να λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές ορόσημων και δικαιώματα επί των πωλήσεων του lecanemab.

Περίπου 55 εκατ. άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως και η νόσος Αλτσχάιμερ αντιπροσωπεύει έως και το 70% των περιπτώσεων αυτών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να δημιουργήσει πωλήσεις αξίας έως και 10 δισ. δολαρίων ετησίως, μια προοπτική που θα άλλαζε εντελώς τα δεδομένα για την BioArctic, την Eisai καθώς και τον εταίρο της στο φάρμακο, την αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Biogen.

«Είναι ωραίο να έχεις χρήματα, αλλά δεν είναι αυτό που με οδήγησε στο φάρμακο. Ήταν η επιστήμη και η ευκαιρία να χτίσω μια σουηδική εταιρεία», δήλωσε ο 73χρονος στους Financial Times. «Επιθυμούμε η BioArctic να γίνει μια πλήρως ανεπτυγμένη φαρμακευτική εταιρεία: αυτή είναι η φιλοδοξία μας».

Οι μετοχές της BioArctic, η οποία απασχολεί μόλις 75 υπαλλήλους, έχουν υπερτριπλασιάσει την αξία τους από τότε που η Eisai αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο ότι η λεκανεμάμπη επιβράδυνε κατά 27% τον ρυθμό της γνωστικής έκπτωσης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο. Η εισηγμένη στη Στοκχόλμη εταιρεία αξίζει τώρα σχεδόν 2 δισ. δολάρια και προσλαμβάνει ταχέως προσωπικό, με τη φιλοδοξία να πουλήσει το φάρμακο στις σκανδιναβικές χώρες όπου κατέχει τα δικαιώματα του lecanemab σε συνεργασία με την Eisai.

Η λεκανεμάμπη θα μπορούσε να εγκριθεί στις ΗΠΑ ήδη από τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της ταχείας οδού έγκρισης του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά εμπόδια, όπως η ικανοποίηση των ανησυχιών των ιατρών σχετικά με την ασφάλειά του και το κατά πόσον τα κλινικά οφέλη δικαιολογούν τους κινδύνους που προκαλούνται από τις παρενέργειες.

Οι επενδυτές πρέπει επίσης να πειστούν ότι η Eisai δεν θα επαναλάβει τα λάθη του εταίρου της Biogen, οι μετοχές της οποίας έπεσαν πέρυσι μετά την αποτυχημένη κυκλοφορία ενός παρόμοιου φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ που ονομάζεται aducanemab και το οποίο ο ιαπωνικός όμιλος βοήθησε επίσης να αναπτυχθεί. Η Biogen τιμολόγησε αρχικά τη θεραπεία ενός έτους με aducanemab στα 56.000 δολάρια, παρά τις ανησυχίες ορισμένων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι υπήρχαν ελάχιστα πειστικά στοιχεία για τα οφέλη της.

Η παρουσίαση αυτή την εβδομάδα ολοκληρωμένων δεδομένων για τη λεκανεμάμπη στο συνέδριο Clinical Trials on Alzheimer's Disease στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με τη δημοσίευση ενός άρθρου στο New England Journal of Medicine, ήταν μια θετική εξέλιξη, δήλωσαν οι αναλυτές.

«Πρόκειται για θεραπεία; Όχι. Αλλά το σύνολο των δεδομένων είναι ξεκάθαρο και δείχνει ένα σαφές όφελος», δήλωσε ο Evan Seigerman, αναλυτής της BMO Capital Markets. «Με βάση αυτά τα δεδομένα, είμαστε πολύ σίγουροι για την έγκριση του lecanemab και την ενδεχόμενη αποζημίωση των Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS)», ανέφερε.