Wearable χημικό αισθητήρα από χρυσό δημιούργησαν ερευνητές

2 έτη πριν
Αισθητήρας

Μία ομάδα ερευνητών από το τμήμα Χημείας του πανεπιστημίου του Τόκιο ανέπτυξε έναν εξαιρετικά λεπτό, επιχρυσωμένο αισθητήρα για την ανίχνευση χημικών ουσιων που μπορεί να τοποθετηθεί στο δέρμα χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή ενόχληση.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αισθητήρα που λειτουργεί βάσει τεχνικής σπεκτροσκοπίας Raman, με μία δέσμη laser να στοχεύει επάνω του και να αλλάζει ανάλογα με τη σύσταση των χημικών που βρίσκονται επάνω στο δέρμα. Αισθητήρες σαν κι αυτόν αποτελούν μία ακόμα έκφανση των wearables -αν και κομματάκι περισσότερο high-tech, η αλήθεια είναι. Μην ξεχνάς ότι τα smartwatches όσο κομψά και συμπαγή κι αν έχουν γίνει, δεν παύουν να είναι κανονικές συσκευές, εν αντιθέσει με τέτοιου τύπου αισθητήρες.

«Μερικά χρόνια πριν, ασχολήθηκα με μία εντυπωσιακή μέθοδο δημιουργίας ελαστικών ηλεκτρονικών υποσυστημάτων κορυφαίας ποιότητας εδώ, στο πανεπιστήμιο του Τόκιο», ανέφερε ο Limei Liu, καθηγητής του πανεπιστημίου Yangzhou της Κίνας και εκ των ερευνητών που ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη του αισθητήρα. «Οι συσκευές αυτές αποτελούνται από εξαιρετικά λεπτά επίχρυσα νήματα, έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν στο δέρμα χωρίς να προκαλούν οποιαδήποτε ενόχληση, αφού ο χρυσός δε δημιουργεί αντιδράσεις. Οι αισθητήρες αρχικά ήταν κατασκευασμένοι για να εντοπίζουν κινήσεις, όμως εμείς αναζητούσαμε κάτι που θα μπορούσε να αντιληφθεί χημικές υπογραφές, βιοδείκτες και φάρμακα. Βασιστήκαμε λοιπόν σε αυτή την ιδέα και αναπτύξαμε έναν μη-επιδρομικό νέου τύπου αισθητήρα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας και μας ώθησε να ερευνήσουμε τη χρησιμότητά του σε βάθος».

Επί του παρόντος ο αισθητήρας που ανέπτυξε η ομάδα του πανεπιστημίου του Τόκιο, πρέπει να είναι ρυθμισμένος για την ανίχνευση συγκεκριμένων ουσιών. «Θέλουμε να βελτιώσουμε και την ευαισθησία αλλά και την εξειδίκευση των αισθητήρων μας στο μέλλον», εξήγησε ο βοηθός καθηγητής Tinghui Xiao και συνέχισε: «Με αυτά κατά νου, ενδεχομένως εν καιρώ να είναι δυνατή η παρακολούθηση της γλυκόζης στους διαβητικούς ή ακόμα και η ανίχνευση ιών». Ο καθηγητής Keisuke Goda πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η έρευνα αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία βιοαισθητήρων χαμηλού κόστους που μπορούν να φέρουν την επανάσταση στην ιατρική παρακολούθηση».